Návrh interní kalibrační laboratoře pro potřeby výrobního závodu v oblasti automotive

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá především problematikou kalibračních laboratoří ve výrobním podniku a kalibračními postupy pro dílenská měřidla. Je zde popsán dosavadní stav kalibrační laboratoře v organizaci. Součástí vytvoření kalibračních postupů je i stanovení nejistot měření, vyhodnocení a vytvoření vzoru kalibračního listu jako výstup kalibrace.
The diploma thesis deals mainly with the issue of calibration laboratories in a manufacutring company and calibration procedures for workshop gauges. The current state of the calibration laboratory in the organization is described in this thesis. Part of the creation of calibration procedures is the determination of measurement uncertainties and creation of a sample calibration sheet as a calibration output.
Description
Citation
LOJKOVÁ, P. Návrh interní kalibrační laboratoře pro potřeby výrobního závodu v oblasti automotive [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-20
Defence
Studentka v úvodu prezentace představila cíle diplomové práce, dvě měřidla, které jsou kalibrovány, a požadavky související s návrhem kalibrační laboratoře. Dále je popsán postup kalibrace pro obě měřidla a stanovení nejistot. V závěru prezentace se studentka věnuje zhodnocení dosažených výsledků a doporučení pro praxi, které má vést k zefektivnění procesu kalibrace. Otázka oponenta 1: „Jaký je rozdíl mezi kalibrací a ověřením měřidel?“ Studentka specifikuje rozdělení a překládá kalibrační štítky, kterými jsou poté měřidla označena Otázka oponenta 2: „ Co je to validace metod a proč je potřeba validovat nenormalizované metody?“ Popisuje studentka průběh validace. Otázky komise: Proč jste zvolila teplotu kalibrace 21°C? Studentka se odkazuje na externí zdroje, přesný zdroj necituje. Následně komise rozporuje hodnoty uvedené v práci týkající se zejména výpočtu nejistot.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO