Návrh wingletu na křídlo letounu Z 143 LSi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problematikou koncepčního návrhu wingletu na letoun ZLIN Z 143 LSi. V první části je čtenář uveden do problematiky wingletů a seznámen s letounem a stávajícím řešením. Následně jsou přestaveny návrhy konstrukčního řešení, je proveden výběr materiálů a technologie výroby. V poslední části je provedena kontrola nosníků a jsou shrnuty výsledky práce.
This bachelor’s thesis deals with a conceptual design of a winglet for ZLIN Z 143 LSi aircraft. The introduction contains descritption of the airplane and basics of winglet theory. In the second part are possible conceptions, choice of materials and manufacturing processes. Furthermore, there is calculation the spars and conclusion.
Description
Citation
VENEROVÁ, Z. Návrh wingletu na křídlo letounu Z 143 LSi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. František Vaněk, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šplíchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Reakce na otázku oponenta ohledně návrhu aerodynamického tvaru: Tvar wingletu byl navržen na základě obdobného letounu. Aerodynamický návrh nebyl dále zpracován. Otázka ohledně terminologie "dvouosá tkanina". Studentka vysvětlila, co termínem mínila. Otázka: Na základě čeho byl použit koeficient bezpečnosti 1.5? Použito na základě předpisu. Otázka: Byl uvažován i jiný tvar zakončení křídla? Ne, byl uvažován pouze winglet v souladu se zadáním. Diskuse ohledně volby letounu, pro který byl návrh vypracován. Otázka ohledně materiálových charakteristik E11, E45. Studentka vysvětlila význam veličin.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO