Program pro předpověď kolize Země s blízkými vesmírnými tělesy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je rozprava o základních poznatcích z oboru orbitální mechaniky a jejich následné použití na reálný problém. Použití poznatků orbitální mechaniky je provedeno tvorbou programu pro předpověď kolize Země s blízkými vesmírnými tělesy v programovacím prostředí Borland Delphi 7. Program by měl být schopen v daném časovém intervalu určit nebližší přiblížení Země a Zemi blízkých vesmírných těles a v případě nebezpečně blízké vzdálenosti zobrazit uživateli varování.
Aim of this bachelor’s thesis is to research and discuss the basics of orbital mechanics and their application on a real problem. The application of orbital mechanics is made by creating a software for predicting Earth’s collision with Near-Earth Objects in Borland Delphi 7 development enviroment. The created software should be able to predict close approaches of Earth and Near-Earth Objects in a time scale selected by user and issue a warning in case of a dangerous close approach.
Description
Citation
STOPKA, J. Program pro předpověď kolize Země s blízkými vesmírnými tělesy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (předseda) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. František Vaněk, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šplíchal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Reakce na otázku oponenta: Student vysvětlil význam diskutované veličiny včetně jejího odvození. Otázka: Počítáte s automatizovaným zpracováním všech těles? Jaká je praktická aplikace programu? Odpověd: Užití je v odhadu pohybu těles. O automatizaci student uvažoval, ale nebylo to cílem práce. Otázka: Jsou vstupní údaje tvořené daty, které je možno dohledat veřejně? Odpověd: Údaje jsou převzaté z veřejně dostupné databáze JPL. Otázka: Plánujete další rozvoj programu? Odpověd: Bylo by možné zahrnout vliv Země na pohyb tělesa.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO