3D tiskárna FDM se zabudovaným podavačem materiálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem FDM 3D tiskárny se zabudovaným podavačem materiálu, který mimo jiné slouží i pro měření zbývajícího materiálu. Cílem této práce je konstrukční návrh 3D tiskárny o minimálním tiskovém objemu 200x200x200 mm s využitím dat pro optimalizaci tisku. Tato 3D tiskárna je cílena na uživatele bez zkušeností s 3D tiskem, a proto byl kladen důraz na jednoduchost ovládání, spolehlivost a uživatelsky přívětivé řešení tiskárny. Protože předložené konstrukční řešení je originální, bylo nutné jej experimentálně ověřit, přičemž experimentální ověření je součástí této práce. Volba konstrukce podavače materiálu, což je zásadní pro předkládanou práci, byla zdůvodněna realizací prototypů dvou vhodných konstrukcí, z nichž bylo vybráno optimální řešení. Poznatky z testování prototypů byly následně využity pro finální konstrukci 3D tiskárny. Využití dat pro optimalizaci procesu tisku je realizováno C++ kompatibilním zdrojovým kódem, který je součástí této diplomové práce.
This thesis deals with mechanical design of FDM 3D printer with a built-in material feeder with monitoring of remaining material. The aim of this thesis is designing the FDM 3D printer with minimum print volume of 200x200x200 mm and with usage of measured data for optimising the 3D printing process. This 3D printer is targeted to the non-experienced users, so the emphasis was on ease of use and reliability of the printer. Despite the fact that it is an innovative design solution, the suitability of the design was verified experimentally as part of this thesis. The choice of the material feeder design, which is essential for the presented thesis, was justified by the realization of prototypes of two suitable designs, from which the optimal solution was chosen. The knowledge obtained from testing the prototypes was then used for the final design of 3D printer. The usage of data for optimization of the printing process is realized by a C++ compatible source code that is a part of this thesis.
Description
Citation
PUCHTA, D. 3D tiskárna FDM se zabudovaným podavačem materiálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student začíná prezentace současným stavem poznání a motivací. Prezentace pokračuje principem technologie, co je možné zlepšit na 3d tisku, problémem a řešením. Nasleduje návrh podavače, jejího realizace a princip funkčnosti. Student pak zmiňuje výsledky experimentu, konstrukci kuželu a celého stroje. Student pak hodnotí zbylé části stroje. Student odpovídá na otázky oponenta vysvětlením dimenzováním pohonů. Komise klade doplňující otázky k pohonu extruderu. Student odpovídá, že dané hodnoty jsou zadané výrobcem. Na otázku bezpečnosti vnějšího napájecího zdroje, student odpovídá správně odůvodněním daného použití. Komise se dále ptá na napájecí kabel a její barvu. Student odpovídá správně. Komise se ptá na použity konektor s hodnotou 30A. Student odpovídá, že konektor je postačující. Komise se ptá na požití a zapojení tenzomertu. Student vysvětluje použití snímače obsahujícího tenzometr jako celku a jeho zapojení. Komise se ptá na program k danému senzoru. Student využil již existující funkce a začlenil je do logiky programu. Komise se ptá na mazání mechanismu a teplotu pracovního prostředí. Student vysvětluje potřebnou údržbu(mazání) a odhaduje teoretickou hodnotu teploty. Komise se ptá na konstrukci tiskárny a krokové motory. Student odpovídá, že byla použita otevřená konstrukce a u krokových motorů byla použita otevřená řídicí smyčka.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO