Kontrola přesnosti ohybu materiálu u klempířských ohýbaček VanMark

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá metodami plošného tváření, především přesností a měřením ohybu plechu na klempířských ohýbačkách Van Mark. Cílem práce bylo provedení ohybů vzorků v rozsahu 30°, 60°, 90° a 120°. Na velikost ohybu zkoumaných vzorků má vliv odpružení plechu, které není zohledněno na v současnosti používaném typu úhloměru. Vzorky byly následně analyzovány na dvou typech měřících zařízení – dotykovém a optickém. Po naměření hodnot jednotlivých vzorků byly výsledky měření vyhodnoceny a zakresleny do příslušných grafů. Na základě výsledků měření byl navržen nový typ úhloměru, který uživateli usnadní a zefektivní práci na stroji.
This diploma thesis deals with surface forming methods, especially accuracy and measurement of sheet metal bending on Van Mark brakes. The aim of the work was to make bends of samples in the range of 30 °, 60 °, 90 ° and 120 °. The size of the bend of the examined samples is influenced by the suspension of the sheet, which is not taken into account in the currently used type of protractor. The samples were then analyzed on two types of measuring devices - tactile and optical. After measuring, results were evaluated and plotted in the appropriate graphs. Based on the measurement results, a new type of protractor was designed, which will make the user's work easier and more efficient.
Description
Citation
FARA, M. Kontrola přesnosti ohybu materiálu u klempířských ohýbaček VanMark [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student v úvodu prezentace seznámil zkušební komisi s tématem a cíli své diplomové práce na téma: Kontrola přesnosti ohybu materiálu u klempířských ohýbaček VanMark. Dále student popsal analýzu současného stavu a prezentuje dotazník spokojenosti zákazníků, na základě kterého definuje problém, který následně řeší. Student prezentuje postup ohýbání plechu, sběr dat a následné vyhodnocení v softwaru MS Excel. Závěrem student prezentuje reálné úpravy na úhloměru ohýbacího stroje a shrnuje dosažené cíle. Otázka oponenta č.1 --- Objasněte teorii odpružení s důrazem na diagram k určení koeficientu odpružení a srovnejte s ní Vaše výsledky. --- Na tuto otázku reaguje student definicí technologie ohýbání. Vysvětluje princip odpružení. Dále prezentuje diagram odpružení, vysvětluje jednotlivé křivky grafu a princip odečtu. Zároveň porovnává s reálně naměřenými hodnotami Otázka oponenta č.2 --- Objasněte pravidlo ověřování shody se specifikací ve smyslu normy ČSN EN ISO 14253:2018 a uveďte výsledek pro Vaše příklady ze str. 63/64 --- V této otázce porovnává dvě vydání normy 14253:2014 a 14253:2018 a vysvětluje pravidlo shody pro obě vydání normy. Zároveň student překládá výsledek pro žádané příklady. Komise s odpovědí souhlasí. Jakým způsobem jste řešil metrologickou návaznost Vámi používaných měřidel. Student zmiňuje použití 2 zařízení Mitutoyo, digitální 3D skener, metrologickou návaznost neodpovídá. Po další otázce komise odpovídá student, že zařízení je nutné kalibrovat a kalibrace je zajištěna externím pracovníkem (komise doplňuje pracovník kalibrační laboratoře). Co pracovník pro kalibraci používá? Student odpovídá úhlový etalon. Komise souhlasí a doplňuje, že fungují obdobně jako délkové koncové měrky pouze pro úhel.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO