Snižování vibrací a hlučnosti ložisek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá problematikou hlučnosti ložísk. Hlučnosť ako negatívny fenomén sa vyskytuje u všetkých strojných súčastí, ktoré vykonávajú pohyb. Analýzou tohto javu je možné zistiť technický stav ložiska ako aj predpovedať jeho poškodenie. Teoretická časť je venovaná vibračnej diagnostike a diagnostike hluku, ktoré spolu úzko súvisia. V praktickej časti je riešený reálny problém hlučnosti zvoleného typu ložiska v strojárskej firme. Hlavným prínosom práce je návrh a úspešná realizácia opatrení vedúcich k zníženiu hlučnosti vybraného typu ložiska.
The diploma thesis deals with the issue of bearings noisiness. The bearings noisiness appears as a negative phenomenon in all the mechanical devices that generate any kind of movement. Analysis of this phenomenon enables to analyse the technical condition of the bearing and predict its defects as well. The theoretical part of the thesis is devoted to the vibration diagnostics and noisiness diagnostics, which are deeply linked. The practical part of the thesis deals with the real problem of the bearing’s noisiness in the engineering company. The main asset of this thesis is a design and successful implementation of the measures, which reduce noisiness of the selected type of the bearing.
Description
Citation
NEJESCHLEBA, M. Snižování vibrací a hlučnosti ložisek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Prezentace byla zaměřena na analýzu vibrací a hlučnosti ložisek. Student prezentoval technologický postup, kterým jsou vyráběny vnitřní kroužky ložisek a vytipoval v řetězci operaci honování, která způsobuje výrobu neshodných kusů. Následně popisuje změnu této operace a prezentuje porovnání stavů před a po úpravě technologie. Závěr prezentace je věnován doporučení pro praxi. Otázka oponenta: --- "Vysvetlite aké podiely frekvenčného spektra povrchu považujeme za drsnosť, vlnitosť a odchýlky tvaru." --- Student nejprve vysvětluje pojem textura, následně popisuje použití krátkovlnných či dlouhovlnných filtrů získávání dílčích částí textury. Komise studentovy vytýká absenci analýzy kvality. Taktéž se komise táže na poruchovou frekvenci ložiska, student odpovídá, že se touto oblastí při testování nezaobírají a popisuje průběh testu, který probíhá podle normy a popisuje proces kontroly kvality. Dále směřují otázky na analyzování procesu broušení venkovních kroužku. Komise se ptá, jak student analyzoval proces. Student odpovídá, že analyzoval proces pomocí FMEA analýzy. Otázky komise: Grafy kruhovitosti připomínají 5. a 3. harmonickou frekvenci. Jak vznikne? Student předpokládá, že tyto tvary kruhovitosti vznikají upnutím. Vysvětlete tvrzení, že hluk koreluje s vibracemi. Dá se to nějak kvantifikovat? Student odpovídá, že průběh vibrací a je podobný s průběhem zvukových vln. Komise doplňuje, že to souvisí s energií děje.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO