Automatizace výroby statorů elektromotorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem layoutu robotizovaného pracoviště na dokončovací operace na statoru elektromotoru. Byly vytvořeny tři varianty layoutu pracoviště, tyto varianty byly zhodnoceny, a následně byla vybrána nejvhodnější varianta. Pro tuto variantu byly vytvořeny vhodné dílčí komponenty, jako jsou například koncový efektor, odjehlovací vřetena, otočný stojan a frézovací stůl. Byla pro ni také vytvořena analýza rizik pro zajištění bezpečnosti a ochrany obsluhy. Nejvhodnější varianta byla přenesena do softwaru Process Simulate, kde byla ověřena jeho funkčnost a zjištěný reálný takt buňky.
The diploma thesis deals with the design of a robotic workplace layout for finishing operations on the stator of an electric motor. Three variants of the workplace layout were created, these variants were evaluated, and then the most suitable variant was selected. Suitable subcomponents have been created for this variant, such as the end effector, deburring spindles, rotary stand and milling table. A risk analysis was also created for her to ensure the safety and protection of the operator. The most suitable variant was transferred to the Process Simulate software, where its functionality was verified and the real cell cycle was determined.
Description
Citation
ŠULA, M. Automatizace výroby statorů elektromotorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student začíná obsahem práce a motivaci. Prezentace pokračuje návrhovými varianty a výběrem. Následuje konstrukce koncového efektoru, frézovacího stolu, otočného stojanu a kontrolního boxu. Student na závěr hodnotí výsledky své práce. Student ještě dodatečně spouští simulace procesu. Student odpovídá na otázky k obhajobě vysvětlením průběhu odstraňování třísek. Komise se ptá na vybranou variantu a opracování. Student zmiňuje variantu jedna a opracování odlitku. Komise se ptá na uvažovaní při volbě robota dle nosnosti. Student odpovídá, že použil výpočetní SW Kuka. Komise doplňuje systémový rozbor práce, konkrétně aktivace a ovlivňování s okolím. Komise se ptá na podmínky splnění výrobního taktu. Student odpovídá, že na takt linky má vliv otupení nástroje. Student také doplňuje informaci FMEA, kterou neumí vysvětlit. Komise se ptá na analýzu rizik a normu ČSN EN ISO 12100. Student vysvětluje všechny tři kroky analýzy. Komise se ptá na způsob zamezení stlačení. Student navrhuje změnu konstrukce. Komise se ptá na oblázek 2 v DP, kde je zobrazen obrobek,který se opracovává. Student vysvětluje, že jeho úkolem bylo odstranit otřepů po odlití. Komise se ptá kontrolu dílů během procesu. Student vysvětluje, že je stator odložen na dostupní místo a obsluha musí daný díl odložit na paletu ručně. Komise se ptá na možné kolize dvou robotu. Student vysvětluje možné řešení jako workzóny nebo propojením robotů. Komise se ptá na možnou synchronizaci robotu. Student navrhuje řešení master-slave. Komise se ptá na bezpečnost plotu. Student zmiňuje použití polykarbonátů jako jednou z možností. Komise se ptá na harmonizační normu použitu v práci. Student nemá danou normu vzpomenutu v zdrojích.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO