Elektronika a řízení CNC frézky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zaměřuje na návrh elektroniky hobby CNC frézky. V práci jsou rozebrány a popsány jednotlivé elektronické části a komponenty související s touto problematikou. Jsou provedeny tři návrhy elektroniky, vzájemně porovnány a z nich je následně vybrána jedna varianta. Tato varianta je zrealizována a vytvořen příslušný PLC program pro řízení CNC frézky s vizualizací pro snadné ovládání.
The diploma thesis focuses on the electronics design of a hobby CNC milling machine. There are analysed and described the individual electronic parts and components related to this problematic. Three electronics suggestions are made, these suggestions are compared. Then, one of these variants is selected and implemented. Next, is created a relevant PLC program to control the CNC milling machine with visualization for easy control.
Description
Citation
TMEJ, T. Elektronika a řízení CNC frézky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student začíná prezentaci obsahem práce a motivaci. Prezentace pokračuje návrhovými varianty, finálním řešení, rozložením rozvaděče, realizaci a problémy s realizaci. Na závěr student prezentuje vizualizaci a výsledky. Student odpovídá na otázky oponenta vysvětlením zkratek. Komise doplňuje otázku: jaký je rozdíl mezi CPU a PCU. Student zkratku CPU nezná. Komise se dál ptá na rozdíl mezi NCU a PLC. Student vysvětluje rozdíl. Komise se ptá na vysvětlení obrázku: regulační smyčky. Student vysvětluje dílčí komponenty a funkčnost regulace. Komise se ptá na výpočet rychlosti za pomoci snímače polohy. Student zmiňuje derivace polohy a počet pulzů senzoru. Komise se dále ptá na vysvětlení zkratek R a TU. Student odpovídá, že R znamená regulátor a TU servomotor. Student pokračuje v odpovědi na otázky oponenta za pomoci použitého elektrického obvodu. Komise se ptá na to, kde probíhá běžení programu. Student odpovídá, že program probíhá na externím počítači.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO