C osa pro výměnné hlavy u frézovacích obráběcích center s vodorovnou osou vřetena center smykadlového typu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o návrhu C osy pro výměnné hlavy u frézovacích obráběcích center s vodorovnou osou vřetena center smykadlového typu. Je rozdělena do tří částí, při-čemž první z nich obsahuje teoretický úvod do problematiky. Druhá část se zabývá systémo-vým rozborem tématu a výběrem vhodné varianty ke zpracování. Poslední část tvoří kon-strukční návrh zvolené varianty, který obsahuje poznámky k postupu řešení, výpočty a vizuali-zaci v podobě 3D modelů.
This thesis deals with designing of C axis for interchangeable heads for milling machining centres with horizontal spindle centre of the slide type. It’s divided into three parts, whereas the first part contains theoretical introduction to the problematic. The second part deals with systematic analysis of the topic and choosing the right variant for elaboration. The last part forms construction design of the chosen variant, which contains notes on the solution proce-dure, calculations and visualization in form of 3D models.
Description
Citation
PEKÁREK, M. C osa pro výměnné hlavy u frézovacích obráběcích center s vodorovnou osou vřetena center smykadlového typu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Student začíná prezentaci obsahem a cílem práce. Student pokračuje vlastní prací: rešerši, vstupní a doplňující parametry, varianty řešení a jejich výběrem. Následuje volba pohonu, volba ložiska, upínaní hlav, zpevňovací mechanizmus,převod médii, elektřiny a odměřování. Na závěr student zobrazuje výsledné řešení a krátce hodnotí svou práci. Student pak odpovídá na otázky od oponenta. Komise se ptá na parametr dynamika osy. Student svoje hodnocení odůvodňuje. Student se pak vrací k dotazům od oponenta. Student odpovídá správně. Komise se ptá na cenu komponentů. Student odpovídá, že ceny byly odhadnuty po konzultaci nebo dohledaný. Komise se ptá na chlazení torzního motoru. Student se vrací v prezentaci a poukazuje na chlazení statoru. Komise se ptá na přívod elektrické energie k rotoru. Student vysvětluje daný problém úspěšně. Komise se dál ptá na přenos dat ze snímače. Student vysvětluje funkčnost daného snímače a jejího stínění správně.  Komise se ptá na montáž vřetena. Student doplňuje vlastní návrh správně. Komise se ptá na využitelnost vřetena, jelikož do něho není možné upnout nástroj. Student odpovídá, že není možné upnout nástroj do vřeteníku. Komise se ptá na funkčnost řešení zpevňovacího mechanizmu. Student vysvětluje funkčnost daného řešení správně. Komise se ptá na použitý vysoký  tlak. Student nemá navolen stroj, tedy to neví určit.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO