Online diagnostika obráběcího stroje MCV 754

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá online diagnostikou obrábacieho stroja a okrajovo analýzou textúry povrchu. Prvá časť práce pojednáva o problematike v teoretickej rovine, popísané sú tu obrábacie zariadenia, údržba, metódy technickej diagnostiky, konkrétne online vibrodiagnostické systémy a tiež prehľad profilových a plošných parametrov. V praktickej časti sú pomocou analýzy signálu z online vibrodiagnostického systému a analýzy textúry povrchu porovnané dva procesy obrábania pri ideálnych a zhoršených podmienkach. Súčasťou práce je vyhodnotenie vykonaných analýz a odporučenie pre prax.
This master’s thesis deals with online diagnostics of the machine tool and marginal analysis of surface texture. The first part of the thesis deals with problems theoretically, there are described the machine tools, maintenance, methods of technical diagnostics, specifically online vibrodiagnostic systems and an overview of profile and area parameters. In the practical part, two test samples created under ideal and degraded conditions. In the practical part, two signal processing processes under ideal and degraded conditions are compared using signal analysis from an online vibrodiagnostic system and surface texture analysis. Part of the work is the evaluation of the performed analyzes and recommendations for practice.
Description
Citation
RÁZGOVÁ, B. Online diagnostika obráběcího stroje MCV 754 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
Na začátku práce byl specifikován testovací kus a technologie jeho obrobení. Dále bylo popsáno umístění snímačů na vřetenu stroje MCV 754 QUICK, zpracování naměřených dat a analýzu textury obrobené plochy. Závěr práce byl věnován srovnání senzorů od firmy SKF a NI a studentkou je doporučeno provést větší sérii měření. Otázka oponenta č.1 --- Jak byly orientovány osy při měření os x, y, z čidel zrychlení během měření? Jaký byl důvod zvolení orientace? --- Studentka odpovídá v podobě promítnutného obrázku držáku s se slovním komentářem. Vysvětluje podstatu zarovnání os měření s osou stroje. Č.2 --- Jak by jste postupovala pro stanovaní mezí velikosti vibrací pro identifikaci správně nastavených řezných podmínek? --- Studentka navrhuje dva postupy. 1. Vytvořit sérii měření a sledování trendu vývoje vibrací. Hodnotí tento postup jako příliš nákladný. 2. Na základě statistických regulačních diagramů. Zvolila by regulovanou veličinu, dlouhodobě by sbírala data z výroby a následně data vyhodnotila a ověřila způsobilost procesu. Otázky komise: Co je to energie spektra? Studentka píše na tabuli vzorec, že energie je součet amplitud v dané ose. Komise s ním nesouhlasí. Komisí je vytčena neznalost podstaty frekvenčního spektra a neznalost celkové energie. Jaké veličiny vibrací jsou k dispozici při měření vibrací? Studentka odpovídá výchylka, rychlost, zrychlení. Komise zmiňuje pojmy obálková a speciální obálková metoda, studentka reaguje, že se jedná o tématiku zvukových charakteristik. Komise se táže na podmínky obrábění. Studentka se odkazuje na praktickou část práce, kde jsou tyto podmínky napsány a jejich neznalost zdůvodňuje absencí při reálném testování. Jak se získává rychlost ze zrychlení? Studentka odpovídá integrací. Proč se používá obálková metoda a jaký je princip? Studentka odpovídá, že je definovaná v normách a lze dosáhnout standardizace měření, princip není zodpovězen. Komise nesouhlasí. Myslíte, že měření a vyhodnocení zrychlení bylo dostatečně citlivé na změny v podmínkách obrábění? Studentka odpovídá, že ano, že byly znatelné rozdíly mezi dílčími podmínkami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO