Online diagnostika obráběcích strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá vibrační diagnostikou a on-line monitorovacími systémy několika výrobců. Dále tato práce obsahuje popis a vyhodnocení měření vibrací vřetene obráběcího stroje při obrábění testovacích vzorků různými řeznými podmínkami a vyhodnocení kvality povrchu testovacích vzorků.
This thesis deals with vibration diagnostics and on-line monitoring systems of several producers. Furthermore, this thesis contains a description and evaluation of measuring the vibrations of the machine tool spindle when machining test samples with different cutting conditions and evaluating the surface quality of test samples.
Description
Citation
ZÁŘECKÝ, T. Online diagnostika obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Student seznámil zkušební komisi s tématem a cíli práce zpracované na téma: Online diagnostika obráběcích strojů. Následně představil několik jednotek monitorovacích systémů, které mezi sebou porovnal. Praktická část práce spočívá ve zpracování dat z reálného měření na stroji MCV 754 QUICK. Student zmiňuje, že nemohl být přítomen při měření z důvodu zákazu vstupu do školních prostor na jaře 2020. Student dále prezentuje řezné podmínky použité při obrábění dílčích testovacích kusů, vyhodnocení měření vibrací a vyhodnocení kvality obrobené plochy. Závěr prezentace je věnován shrnutí získaných poznatků a zhodnocení potvrzení předpokladů, které definovány před začátkem testu. Otázka oponenta č.1 --- Jaký je přibližně požadovaný datový tok z jednotky firmy 4dot pro měření uvedené v příloze 1? --- Student nejprve popisuje měření z přílohy 1, průměrný datový tok vyčísluje na 0.7MB/s a k odesílání docházelo vždy po naplnění vyrovnávací paměti (10s měření). Pokud by vypadlo internetové připojení, data by se uložila na interní úložiště a odeslala dodatečně. Otázka oponenta č.2 --- Je lepší použít pro vyhodnocování signálu reprezentující vibrace na kvalitu povrchu rychlost nebo zrychlení nebo výchylku? Odpověď zdůvodněte? Umožnuje řešení firmy 4dot přepočet měřených nebo uložených dat? --- Student popisuje dílčí kinematické veličiny. Označuje výchylku jako nepoužitelnou pro danou aplikaci. Pomocí rychlosti lze použít pro nízkofrekvenční vibrace. Otázka oponenta č.3 --- Umožnuje řešení firmy 4dot přepočet měřených nebo uložených dat? --- Student zodpovídá kladně a na obrázcích prezentuje možnosti přepočtu měřených dat. Kdo kreslil výkres zkušebního vzorku? Student odpovídá, že zkušební vzorek byl vytvořen panem J. Tůmou, PhD. a odkazuje se na razítko výkresu, ve kterém je uveden autor. Další doplňkové otázky jsou mířeny na kótování zkušebního kusu (konkrétně xy). Student neodpovídá, co daná kóta znamená. Jak se spočítala celková energie? Student odpovídá, že suma všech amplitud v daném frekvenčním pásmu. Na otázku proč není v práci nikde definováno, co znamená celková energie odpovídá student „Nevím“ Programoval jste systém v LabWiev sám? Student odpovídá negativně. Jak jste ověřovali správnost vašeho měření? Student odpovídá, že se používali dvě různé vyhodnocovací jednotky. Odkazuje se na testovací stanici ve firmě, ve které porovnávali použitou jednotku s měřicí jednotkou v testovací stanici. Komise však postrádá kapitolu o ověření měření v diplomové práci. Komise dále upozorňuje studenta na faktické chyby v terminologii.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO