Automatické vyhodnocení signálů s využitím Fourierovy transformace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá vyhodnotením signálov pomocou Fourierovej transformácie. V teoretickej časti sú popísané rôzne možnosti analýzy signálov s dôrazom na rýchlu Fourierovu transformáciu. Teoretická časť obsahuje taktiež popis bežných porúch strojných zariadení a ich diagnostiky pomocou analýzy frekvenčných spektier. V praktickej časti bol v prostredí Matlab navrhnutý algoritmus na vyhodnocovanie signálov s dôrazom na dodržanie podmienky koherencie. Pomocou tohto algoritmu boli vyhodnotené predložené signály.
This master’s thesis deals with signal evaluation using Fourier transform. In the theoretical section, different methods of signal analysis with an emphasis on a Fast Fourier Transform are described. Theoretical section also contains description of common machinery faults and their diagnosis using frequency spectrum analysis. In the practical section, an algorithm for signal evaluation with an emphasis on coherence condition was designed in the Matlab environment. This algorithm was later used to evaluate submitted signals.
Description
Citation
RUDŽÍK, M. Automatické vyhodnocení signálů s využitím Fourierovy transformace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-21
Defence
V úvodu prezentace student představuje podstatu Fourierovy transformace a její praktické využití. Následně se prezentace přesouvá k představení k praktické části práce a student za pomocí vývojových diagramů popisuje funkci vytvořeného algoritmu. Představeny jsou taktéž podmínky, za kterých lze získat relevantní výsledky transformace. V závěru student shrnuje vhodnost použití vytvořeného algoritmu. Otázka oponenta č.1 --- Předveďte možnosti využití funkcí v prostředí Matlab (uvnitř skriptu, mimo skript, se vstupními i výstupními parametry). --- Student předvádí vlastnoručně vytvořený skript v prostředí Matlab online, doplňuje slovním komentářem. Otázka oponenta č.2 --- Dělal jste nějaké předzpracování dat pro diagnostiku valivých ložisek? Jaké by bylo vhodné předzpracování signálu pro diagnostiku valivých ložisek ve frekvenční oblasti? --- Student doporučuje použití synchronního programování, ale dává důraz na podmínku, že musí být dodržena shodná fáze (natočení rotoru) Otázka oponenta č.3 --- U výpočtu například v tab. 4 měříte čas. Jakým způsobem jste to dělal (popište použité funkce) a zda je to jedna hodnota nebo průměr z N hodnot, zda vždy jedno spuštění skriptu, nebo v cyklu provedeno N výpočtů? --- Student uvádí, že je to průměrná hodnota z 50ti provedených výpočtů Otázky komise. Na otázku komise týkající se principu zrychlené fourierovy transformace odpovídá student vzorcem na tabuli a vysvětluje podstatu zrychlení. Jste si vědom, že už existuje čip, který už má předkládané DFFT. Student souhlasí, že komerční řešení existuje Proč jste vytvořil řešení, které je již roky komerčně dostupné? Kde půjde využít vaše řešení? Student odpovídá, že je rozšiřitelný pro přesnou uživatelskou aplikaci. Je důležité sledovat shodu fází během více měření? Student odpovídá ano, ovlivňuje to například nevývaha rotoru a je tato podmínka v práci uvedena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO