Zavedení metodiky měření pomocí technologie 3D skenování do strojírenské výroby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá porovnáním běžně používané metody dotykového měření s metodami 3D skenování pro jejich zavedení do strojírenské výroby. V první části je shrnutý současný stav popisem technologií měření s důrazem na 3D technologie a jejich mnohostranné využití. Druhá část předkládá praktické porovnání tří druhů měřicích zařízení na vybraném komponentu z jízdního kola. Po číselném i grafickém vyhodnocení výsledků měření jsou tyto hodnoty dále statisticky zpracovány a spočítány nejistoty měření. Závěrečná část práce zhodnocuje celý proces a uvádí praktické návrhy, možnosti a doporučení.
This thesis focuses on comparison of the commonly used method of tactile measurement with 3D scanning methods for their introduction into engineering production. The first part summarizes the current state with the description of measurement technologies with emphasis on 3D technologies and their versatile use. The second part presents a practical comparison of three types of measuring devices on a selected component of a bicycle. After numerical and graphical evaluation of the measurement results, these values are further statistically processed and the measurement uncertainties are calculated. The final part of the work evaluates the whole process and presents practical suggestions, options and recommendations.
Description
Citation
KLEIN, A. Zavedení metodiky měření pomocí technologie 3D skenování do strojírenské výroby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
Na začátku prezentace student seznámil zkušební komisi s tématem zavedení metodiky měření promocí technologie 3D skenování do strojírenské výroby a porovnal dotykové a optické metody měření. Následně se přesunul k praktické části práce. Nejprve student představil měřenou součástku a porovnal několik měřicích zařízení (RangeVision, ZG Atlascan, Hexagon Absolute Arm). Pro další zpracování si vybral měřidlo RangeVision a popsal zpracování hodnot dle ISO. Na závěr prezentace student hodnotí zvolený postup měření a kladně hodnotí Otázka oponenta: --- Objasněte pravidlo ověřování shody se specifikací ve smyslu normy ČSN EN ISO 14253:2018 a uveďte výsledky pro Vaše výpočty. --- Student prezentuje rozdíly oproti normě ČSN EN ISO 14253 z roku 2014 a konstatuje, že nová norma způsobila snížení tlaku na výrobní proces. Zároveň zmiňuje i rozdíly v používané terminologii a změny podmínek pro určení faktoru pokrytí. Pro tuto skutečnost provádí výpočet parametrů. Komise doplňuje, že tvrzení o snížení tlaku na výrobní proces je podmíněn použitím přesného měření. Jaký je přínos změny výpočtu parametru K u výpočtu rozšířené nejistoty? Když se použil koeficient k=2 tak je pravděpodobnost výskytu 95.45 % a více, u přístupu dle nové normy, je pravděpodobnost výskytu vždy 95% . Nakreslete normální rozdělení. Student kreslí tvar křivky normálního rozdělení. Jaká je pravděpodobnost výskytu? Student odpovídá plocha pod křivkou. Jaká je pravděpodobnost výskytu ojedinělého jevu. Odpovídá 0 Jak zajišťujete metrologickou návaznost a čím se řídí? Student odpovídá, že zařízení v jejich nabídce nejsou metrologická, ale univerzální a pojem kalibrace je ve firmě vnímán jako seřízení zařízení. Co je to přesnost měřicího přístroje? Student odpovídá, ž přesnost je kvalitativním pojmem a je to maximální dovolená chyba přístroje.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO