Řízení neshodných výrobků průmyslového podniku v oddělení obrábění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o procesu řízení neshodných výrobků v oddělení obrábění nejmenovaného výrobního podniku nacházejícího na území Brna. Obsahuje rešerši současného stavu vědy a techniky v oblasti managementu kvality, rešerši odpovídajících standardů, systémový rozbor řešené problematiky, návrh a zdůvodnění výběru nástrojů managementu kvality, aplikaci vybraných metod managementu kvality za účelem snížení výskytu neshodných výrobků na oddělení obrábění ve sledovaném období. Na závěr je provedeno celkové zhodnocení současného stavu. To vše doplněno o vlastní závěry a doporučení.
This diploma thesis deals with the process of managing nonconforming products in the machining department of an unnamed manufacturing company located in the territory of Brno. It contains a search of the current state of science and technology in the field of quality management, a search of relevant standards, system analysis of the issue, design and justification of the selection of quality management tools, application of selected quality management methods to reduce the occurrence of nonconforming products in the machining department. Finally, an overall assessment of the current situation is made. All this supplemented by own conclusions and recommendations.
Description
Citation
HUDYMA, T. Řízení neshodných výrobků průmyslového podniku v oddělení obrábění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-23
Defence
Student v úvodu prezentace představil cíle své práce na téma: Řízení neshodných výrobků průmyslového podniku v oddělení obrábění. Představil společnost, analýzu SIPOC, blokový diagram procesu obrábění a popsal blokační protokol neshodného kusu. Dále student prezentoval analýzu vzniku neshodných kusů a další analýzy Lean managementu a vyhodnocení. Student prezentoval kořenové příčiny, na základě kterých navrhuje nápravná opatření. Závěr práce je věnován zhodnocení výsledků přijatých nápravných opatření. Otázka oponenta č.1 --- Můžete popsat stručně analýzu HRA (Human Reliability Assessment) a proč by bylo vhodné ji v práci aplikovat? Student na tuto otázku reaguje vysvětlením podstaty HRA. V práci by bylo vhodné tuto metodu aplikovat, neboť všechny příčiny byly způsobeny lidským faktorem. Otázka oponenta č.2 --- Proč si myslíte, že bylo vhodné do Ishikawa diagramu zařadit jako jedno s M Management? (Ishikawa diagram = 8M) --- Zařazení by mohlo odhalit další příčiny a rozšířit obzory pro další zlepšování. Komisí je vytýkána absence jakéhokoliv třídění jednotlivých operátorů a absence informace o zkušenostech, byli zaškoleni nebo ne, atd. Jaký je nástroj pro preventivní opatření? Student neodpovídá. Jaký nástroj by bylo vhodné použít pro eliminaci chyb v procesu (vytváření preventivních opatření)? Student neodpovídá, komisí je navrhována například metoda FMEA. HRA je název pro skupinu metod. Slyšeli jste o modelu SRK? Student neodpovídá. Jak provádíte rozměrovou kontrolu? Student odpovídá, že se používají různá měřicí zařízení v sestavě délkových měřidel a 3D dotykových měřidel. Co se děje s neopravitelnými neshodnými kusy? Student odpovídá, že dochází k vyhození do kontejneru a nákupu nového materiálu. Poka-Yoke je možná příčina problému výroby neshodného kusu? Student odpovídá, že Poka-Yoke je metoda řízení nastavení procesu tak, aby člověk nemohl udělat chybu. Měření probíhá přímo operátorem výroby? Student odpovídá, že měření probíhá na pracovišti technické kontroly, ale zmiňuje inprocesní měření během obrábění, které může být zdrojem vzniku chyby.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO