Analýza prefabrikovaných stěn z prostého a slabě vyztuženého betonu

Abstract
Dizertační práce se zabývá analýzou prefabrikovaných stěn z prostého a slabě vyztuženého betonu. Největší pozornost je věnována posouzení betonu a výztuže prefabrikovaných stěnových panelů s ohledem na výrobní, manipulační a finální stadia působení. V rámci provedených experimentů byla měřena dynamická složka zatížení panelů během manipulace. Bylo také provedeno měření smršťování betonu používaného k výrobě panelů v průběhu zrání. Byla zjišťována hodnota soudržnosti výztuže a mladého betonu o stáří 20 hodin a hodnota přilnavosti povrchu panelu k povrchu betonážního stolu. Dále bylo ověřováno namáhání panelů v průběhu vyjmutí z betonážního stolu, namáhání panelů při přejezdu nákladního vozidla přes překážku a síly v přepravním popruhu během převozu panelu na staveniště. Byly sestaveny výpočtové vztahy určené pro posouzení betonu a výztuže stěnových panelů ze slabě vyztuženého betonu. Výpočtové vztahy byly aplikovány v rámci návrhu konkrétního stěnového panelu a výsledky byly ověřeny nelineárními numerickými modely.
This dissertation analyses precast walls made of plain concrete and lightly reinforced concrete. The main focus is on evaluating the concrete and the reinforcement of precast concrete wall panels in relation to manufacturing, handling, and final phases. The dynamic load component of panels during handling was measured in controlled tests. Shrinkage measurement was implemented during the maturing process of the concrete used for panel manufacturing. The value of cohesion was observed between the reinforcement and the concrete that had matured for 20 hours. It was also looked at the value of adhesive strength between the panel surface and the casting table. The experimental study checked the panel strain during removal from the casting table, the panel compression during a truck ride over an obstacle, and the tension in the carriage strap during panel transportation to the building site. Mathematical formulas were drawn up to validate the concrete and reinforcement of wall panels made of lightly reinforced concrete. Those mathematical formulas were applied in a specific panel wall design and the results were verified by nonlinear numerical models.
Description
Citation
JANDA, M. Analýza prefabrikovaných stěn z prostého a slabě vyztuženého betonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
prof. Ing. Marcela Karmazínová, CSc. - předseda, prof. ing. Jan L. Vítek, CSc. - oponent, doc. Ing. Miloš Lavický, Ph.D. - oponent, doc. Ing. Lumír Miča, Ph.D. - člen, Ing. Mojmír Nejezchleb - člen, prof. Ing. Drahomír Novák, DrSc. - člen, doc. Dr. Ing. Michal Varaus - člen, doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D. - člen, prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc. - člen
Date of acceptance
2020-06-15
Defence
Předložená disertační práce představuje přínos zejména pro projekční praxi. Hlavní přínos je v experimentální části, konkrétně reálné ověření zatížení při manipulacích a dopravě prefabrikovaných dílců. Přínos teoretické části je zejména v její komplexnosti. Uvedená posouzení se zabývají mnoha způsoby namáhání. Přínos pro rozvoj vědního oboru spočívá ve formulaci doporučení pro navrhování a aplikaci stěnových panelů z prostého a slabě vyztuženého betonu. Otázky a odpovědi: Jak se určuje náhradní lineární liniové zatížení? Bylo vysvětleno, jak se postupuje při jejím určení a jaké analýzy byly v rámci práce provedeny. Přínos nelineárního modelování k zajištění spolehlivosti. Objasněn trend napětí na výztuži. Požární odolnost povrchových stykovacích prvků. Odpověď byla výstižná. Modelování odezvy panelu na definované zatížení s ohledem na stáří betonu. Numerická simulace vlivu smršťování betonu na odezvu v raných stádiích zrání. Uchazeč svými odpověďmi prokázal hlubokou znalost řešené problematiky Jak je velká renesance prefabrikace panelových domů? Je spíše omezená než masová jako před 30 lety.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO