Testing of Action of Direct Flame on Concrete
Testování působením přímého plame na beton
Abstract
The paper states results of experimental exposition of concrete test specimens to direct flame. Concrete test specimens made from various mixtures differing in the type of aggregate, binder, dispersed reinforcement, and technological procedure were subjected to thermal load. Physicomechanical and other properties of all test specimens were tested before exposition to open flame: density, compressive strength, flexural strength, moisture content, and surface appearance. The specimens were visually observed during exposition to open flame and changes were recorded. Exposed surface was photographically documented before thermal load and at 10-minute intervals. Development of temperature of the specimens was documented with a thermocamera. After exposition to thermal load and cooling down, concrete specimens were visually observed, network of cracks was photographically documented, and maximal depth of spalled area was measured. V článku jsou představeny experimenrální práce, kde byly betonové vzorky zatíženy přímým plamenem. Zahřívání byly podrobeny vzorky pěti odlišných receptur, které se liší druhem kameniva, pojivem, různou rozptýlenou výztuží a také technologickým zpracováním. V průběhu zatěžování byly vzorky vizuálně sledovány a byly zaznamenány probíhající změny. Před zatěžováním a v časových etapách po 10 minutách byl fotograficky zdokumentován exponovaný povrch. Průběh teplot ve vzorku byl také dokumentován pomocí termokamery.
Po zatížení a vychladnutí byla provedena diagnostika vzorků skládající se z vizuálního sledování vzorku, zaznamenání sítě trhlin s fotografickým záznamem, změření maximální hloubky odprýsknutého betonu v případě že nastane explozivní odprýsknutí.
Keywords
Vlákna, vysoké teploty, teplotní křivka, odprýskání, trhliny, beton., Fibers, high temperatures, temperature-time curve, explosive spalling, cracks, concrete.Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/193171Document type
Peer reviewedDocument version
Final PDFSource
The Scientific World Journal. 2015, vol. 2015, issue 1, p. 1-8.http://dx.doi.org/10.1155/2015/371913