Zlepšení podnikových procesů zajišťování bezpečnosti produktů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje procesu zajišťování funkční bezpečnosti u produktů brněnské společnosti Bosch Rexroth, jež se zabývá průmyslovými hydraulickými systémy. V první části jsou představeny základní legislativní předpisy týkající se bezpečnosti produktů a dále jsou zde popsány vybrané normy relevantní pro tuto práci. Druhá část se zaměřuje na společnost Bosch Rexroth a na aktuální stav v oblasti zajišťování funkční bezpečnosti u jejich produktů. Součástí je také popis řešení funkční bezpečnosti na konkrétním projektu – hydraulickém zapracovávacím lisu. V závěru práce jsou navrhnuta zlepšení procesu zajišťování funkční bezpečnosti reagující na zjištěné nedostatky.
The diploma thesis devotes to the process of ensuring functional safety of products in Bosch Rexroth Brno, which deals with industrial hydraulic systems. The first part introduces the basic legislative regulations concerning product safety and describes selected standards relevant to this thesis. The second part focuses on Bosch Rexroth and the current state in the field of ensuring functional safety of their products. It also includes a description of the functional safety solution of a specific project – a hydraulic try-out press. At the end of the thesis, improvements to the process of ensuring functional safety in response to the identified shortcomings are proposed.
Description
Citation
ZVOLÁNKOVÁ, K. Zlepšení podnikových procesů zajišťování bezpečnosti produktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Róbert Jankových, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Šrámek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Drlík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Hana Pačaiová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Oravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-22
Defence
Studentka v úvodu prezentace seznámila komisi se svou prací na téma: Zlepšení podnikových procesů zajišťování bezpečnosti produktů. Následně představila portfolio firmy Bosch Rexroth, oblasti funkční bezpečnosti, kterou studentka zpracovávala, a schéma projektového řízení. V další části prezentace studentka představila zapracovávací lis MW2100, popsala jednotlivé konstrukční části stroje a bodově zmínila výsledky své praktické části DP. Na závěr prezentace studentka vyhodnotila současný stav poznání a navrhla zlepšení stávající situace, například doplnění obsahu Quality Gates, aj. Otázka oponenta: --- Matematicky definujte a objasněte pravděpodobnost nebezpečné poruchy. --- Tato otázka je studentkou slovně zodpovězena a doplněna o vzorce citované z normy. Dále na tabuli kreslí graf distribuční funkce a vysvětluje jeho podstatu. Komise má výhrady ke tvaru křivky distribuční funkce. Na výzvu komise studenta kreslí ještě graf pro parametr lambda=konst. S nápovědou kreslí i graf hustoty pravděpodobnosti. Další otázka směřuje na vanovou křivku. Jak byste se ochránila před selháním zařízení? Studentka odpovídá omezením životnosti zařízení. Komise rozporuje chyby v používání směrnic v diplomové práci. Studentka si je vědoma svého pochybení. Komise tvrdí, že se pro hydraulické stroje ji nepoužívá norma 13849. Studentka nesouhlasí a je pro firemní výrobky dle slov studentky nejvíce relevantní. Otázka komise směřuje na normu 61508? Není harmonizovaná vzhledem ke strojní směrnici. Je však používaná jako základní norma pro řešení funkční bezpečnosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO