Kryogenní technika

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá technologií kryogenních teplot, zkapalňování plynů v tomto teplotním intervalu, efektem těchto teplot na materiály a izolací. Úvodem je uvedena stručná historie vývoje tohoto oboru. Následuje část o plynech, které se v kryogenních teplotách zkapalňují, jejich vlastnosti a využití. Další kapitola se zabývá změnami vlastností materiálu při těchto nízkých teplotách. Největší kapitolou je kapitola o zkapalnění, ve které je popsán princip chladičů, tepelných výměníků a zkapalňovačů. Dále jsou popsány způsoby ochlazení média expanzí, charakterizovány cykly, které se využívají k dosažení požadovaných teplot a způsoby separace směsí tekutin. V poslední kapitole je probírána izolace, která se využívá k uchování teploty uvnitř prostorů.
Bachelor thesis deals with technology of cryogenic temperatures, liquefying gases in this temperature interval, effects of these temperatures on materials and insulations. In the introduction, brief history of development of this field. Next part is about gases which get liquefied in cryogenic temperatures and their applications. The largest chapter is chapter about liquefying in which principle of coolers, heat exchangers and liquefiers is described. Next, means of cooling by expansion, cooling cycles used to reach desired temperatures and ways of separating gas mixtures, are specified. In the last chapter insulation used to maintain cryogenic temperatures inside space is discussed.
Description
Citation
ZRŮST, M. Kryogenní technika [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Petr Kracík, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Milčák (místopředseda) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Marian Brázdil, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-28
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci. Byly přečteny posudky, jejich hodnocení a položeny oponentní otázky. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V obhajobě k BP byly komisí položeny otázky: Jak velkých absolutních tlaků je potřeba dosáhnout, aby bylo možné přenos tepla prouděním a vedením ve vakuu zanedbat (Ing. Brázdil, Ph.D.). Otázka nebyla zodpovězena. Dovysvětlete, jakým způsobem dochází k chlazení při expanzi média (Ing. Škorpík, Ph.D.). Otázka byla zodpovězena. Který druh přenosu tepla souvisí s viskozitou (Ing. Škorpík, Ph.D.)? Otázka byla zodpovězena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO