Spolupráce tepelného čerpadla a fotovoltaické elektrárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce posuzuje systém vytápění rodinného domu tepelným čerpadlem spolupracujícím s fotovoltaickou elektrárnou s akumulací tepla a elektřiny. V teoretické části jsou popsány hlavní komponenty systému – tepelné čerpadlo, fotovoltaický systém, akumulátor elektřiny a akumulátor tepla. V praktické části jsou vypočítány energetické požadavky objektu a je popsán navržený systém včetně schématu. Na základě výpočtů a grafického znázornění je systém v jednotlivých měsících bilančně zhodnocen. Na závěr je ekonomicky porovnán s vytápěním elektrokotlem.
The bachelor's thesis assesses the heating system of a family house with a heat pump, which cooperates with photovoltaic power plant with storage heat and electricity. The theoretical part describes the main components of the system – heat pump, photovoltaic system, electricity accumulator and heat accumulator. The practical part calculates the energy requirements of the building and describes the proposed system, including the scheme. Based on the calculations and graphical representation, the system is evaluated in the balance sheet in individual months. Finally, it is economically compared with an electric boiler heating.
Description
Citation
GREGOROVIČOVÁ, E. Spolupráce tepelného čerpadla a fotovoltaické elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (člen) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Michal Špiláček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-27
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: - Baterie vs. akumulační nádrž - co je priorita? - zodpovězeno - Baterie HE3DA - jaký je stav vývoje? - částečně zodpovězeno - Chladiva - co se dnes používa? Co je freon? - částečně zodpovězeno - Co jsou skleníkové plyny a skleníkový efekt? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO