Návrh vibračního generátoru s planžetovým uložením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá návrhom vibračného generátora s planžetovým uložením. Jej hlavným cieľom je nie len návrh funkčnej konštrukcie, ale aj zaujímavé podanie danej problematiky. Vibračný generátor s planžetovým uložením je praktický lacný na výrobu a hlavne veľmi jednoduchý. Základným konštrukčným prvkom vibračného generátoru je kmitajúci rám na planžete, ktorý je nositeľom magnetov. Elektrická časť generátoru pozostáva z magnetického obvodu a cievky navinutej na statickom držiaku. Kmitajúci rám s magnetmi vytvára zmenu magnetického poľa, čím v cievke indukuje napätie. Pre návrh konštrukcie bol použitý program Inventor. Pre výpočet magnetického obvodu bol zvolený program FEMM ovládaný pomocou programu MATLAB. Na výpočet statickej a dynamickej analýzy sa zvolil program ANSYS.
This bachelor thesis deals with the design of vibration generator with blade joint. Firstly, its main aim is to design a working vibration generator, and secondly is to entice the reader to continue on with reading. Such a vibration generator is a handy, inexpensive to manufacture, and especially very simple. The basic design element of the vibration generator is oscillating frame connected to the blade joint and is the carrier of the magnets. The electrical part of the generator consists of a magnetic circuit and coil on the static bracket. Oscillating frame with magnet creates a changing magnetic field and induces voltage in the coil. For the design of the construction was used the program Inventor. For the calculation of the magnetic circuit has been selected, the program FEMM controlled by MATLAB. For the calculation of the static and the dynamic analysis was chosen the program ANSYS.
Description
Citation
BEŇO, M. Návrh vibračního generátoru s planžetovým uložením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Kazimierz Peszyński (předseda) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D. (člen) Ing. Petr Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Majer, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-24
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji bakalářskou práci, dále byly přečteny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Poté byly členy komise položeny následující otázky související s bakalářskou prací: Čím si vysvětlujete tak výrazný rozdíl ve vlastní frekvenci reálného generátoru a vlastní frekvencí získané z výpočtového modelu? Co byste musel změnit na konstrukci, aby byl eliminován problém s tuhostí realizované magnety? Proč jste pro realizaci tuhosti využil magnety namísto standartních mechanických pružin? Můžete blíže okomentovat konfiguraci použitých magnetů? Byla měřena indukčnost cívky? Jak je možné, že do výpočtových modelů nebyly vloženy okrajové a počáteční podmínky? Po zodpovězení všech dotazů byla obhajoba celkově hodnocena jako velmi dobrá.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO