Iontová rovnováha a její vliv na funkci srdce, měření a analýza EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Podkladem mechanické práce srdce jsou elektrické změny na úrovni srdeční buňky. Tyto elektrické změny jsou primárně ovlivněny rozložením iontů intra- a extracelulárně. Pro fyziologickou regulaci homeostázy iontů v organismu hrají velmi důležitou roli ledviny. V případě selhávání ledvinných funkcí se zastoupení iontů mění. Cílem předložené práce je pozovnání nejenom mineralogramů a hodnot acidobazické rovnováhy před a po dialýze, ale také možné změny časových intervalů EKG před a po dialýze u těchto nemocných. Práce se současně věnuje popisu elektrokardiografických signálů a využití programu pro jejích analýzu. K vytvořeni algoritmu pro analýzu EKG záznamu bylo užito signálů z dostupné databáze „PhysioBank“.
Mechanical heart function is based on electrical changes at the level of cardiac cells. These electrical changes are primarily affected by the distribution of ions, intra-and extracellularly. Kidneys are very important for the physiological regulation of ion homeostasis in the body. The ion homeostasis is disrupted in case of the kidney function failure. The aim of this thesis is to compare ion values, acid-base balance before and after dialysis, and also possible changes in ECG time intervals before and after dialysis of these patients. The thesis also deals with the description of the electrocardiographic signals and the implementation of the program for ECG signal analysis. I used the ECG signals from the available database „PhysioBank“ for testing the developed program.
Description
Citation
ŠTRBKOVÁ, L. Iontová rovnováha a její vliv na funkci srdce, měření a analýza EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Milan Blaha, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Zdeněk Wilhelm, CSc. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázka oponenta byla zodpovězena s přehledem. Doc. Kolář se zeptal na realizaci vlnkové transformace. Doc. Drastich položil otázku na vliv extrasystol. Do diskuze se zapojili: doc. Wilhelm. Studentka odpověděla na položené otázky s přehledem. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO