2020

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 21
  • Item
    Ruka v rukávu
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Levitnerová, Judita; Sterec, Pavel; Juříková, Karolína
    Diplomová práce se skládá z textilního obrazu (200x160cm) a objektu (80x20cm) vytvořeného autorskou metodou tavení a spékání polyesterové tkaniny. V digitální verzi prezentace dává možnost detailního zobrazení a nechává tak pronikat pohled diváka až do samotné struktury díla.
  • Item
    Portrét skály
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Svatoš, Jan; Kvíčala, Petr; Mikolášek, Martin
    Diplomová práce zpracovává vzpomínku na islandskou skálu skrze sérii abstraktních obrazů ukotvených v estetice procesuální malby. Obrazy autor maluje na základě syntézy osobního prožitku, metaforického pojetí geologických procesů a čerpání z digitální fotografické předlohy a sleduje vztah malíře a jeho obrazu ve smyslu budování obrazu jakožto entity se subjektivními potřebami. Práce zároveň zkoumá přesahy a možnosti abstraktní malby podněcovat imaginaci, která mění výsledný význam a obsah ve vztahu k jejímu tvůrci nebo k divákovi.
  • Item
    ODPOVĚDNÝ DESIGN
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Filípková, Valentýna; Tobola, Ondřej; Václavková, Maria Nina
    Diplomová práce se zabývá tématem odpovědnosti v designu. Jejím výstupem je online platforma consciousdesign.cz, která poskytuje podklady k možným odpovědným přístupům. Skládá se z databáze inovativních materiálů, výzkumných textů, tematických odkazů a rozhovorů s designéry, materiálovými specialisty, vědci a technology. Webová stránka může sloužit jako výchozí bod pro studenty designu a designéry, které zajímají aktuální možnosti a nové cesty k designu ohleduplnému k přírodě i lidem.
  • Item
    HandJet
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Žáčková, Kristýna; Macháček, Mikuláš; Homola, Ondřej
    Ve své diplomová práci se věnuji základním principům fungování technologie mobilní tiskárny HandJet. Tiskárna je nejvíce uplatňována v průmyslovém odvětví při označování produktů a prostorů formou 2D a EAN kódů. Navzdory původně čistě užitné funkci vybraného zařízení jsem se rozhodla převést tuto technologii do uměleckého provozu. Hledám její potenciál v možnostech aplikace v oblasti grafického designu a výtvarného umění. Proces práce zaznamenávám do zažitého postupu grafického designéra při plnění zadání skrze rešerši, skicování a automatickou kresbu. Klíčovým zřetelem je přitom zkoumání možností vizuální formy. Výsledkem je série tisků prezentovaných ve formě instalace.
  • Item
    Harmonie
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, ) Mucha, Petr; Gabriel, Michal; Suchánek, Jiří
    Socha Monáda z cyklu Harmonie je 350 cm vysoká ocelová plastika tvořená ze svařovaných plechů, které prostorově reprezentují harmonické intervaly aplikované na idealizované proporce lidské postavy. Impulzem je potřeba přesahu a významu při orientaci v realitě. Tvůrčími strategiemi jsou redukce, abstrakce a remediace.