Optimalizace přípravy a charakterizace hybridních hydrogelů s ohledem na viskoelastické a tokové vlastnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium hybridních hydrogelů, které kombinují vlastnosti hydrogelových systému společně s oleogely, což jsou gely na bázi oleje. Cílem práce je provést studium současného stavu řešené problematiky na téma přípravy hybridních hydrogelů, na tomto základě navrhnout a optimalizovat vhodný postup přípravy a formou viskoelastických měření provést základní reologickou charakterizaci připravených systémů. Jako vhodný hydrogelový systém byl zvolen systém na bázi alginátu sodného rozpuštěného v deionizované vodě a síťovaného roztokem chloridu vápenatého, a jako oleogel byl zvolen systém na bázi včelího vosku rozpuštěného ve slunečnicovém oleji. Alginát sodný byl zvolen, protože se používá jako zahušťovadlo, emulgátor, stabilizátor nebo želírující látka do krémů a přípravku lékových forem. Smícháním hydrogelů a oleogelů o různých hmotnostních poměrech vznikl systém hydrogel/oleogel, taktéž nazývaný jako bigel, jehož vlastnosti byly testovány z hlediska tokových a viskoelastických vlastností. V praktické části byly měřeny amplitudové, frekvenční a tokové testy jak samotného hydrogelu, tak i hybridního hydrogelu o poměru 50:50 (hydrogel vs. oleogel). Tyto testy poskytovaly informaci o gelových přípravcích, tj. jaký je jejich charakter, jaké jsou mechanické vlastnosti a jak závisí na amplitudě deformace. Porovnáním výsledků měření bylo možné určit, jak oleogel působí na vlastnosti a strukturu hydrogelu
This bachelor thesis focuses on the study of hybrid hydrogels that combine the properties of the hydrogel system together with oleogels, which is a gel on the base of oil. The aim of the thesis is to carry out a study of the current state of the solved issue on the topic of preparation of hybrid hydrogels, on this basis to design and optimize the appropriate procedure of preparation and in the form of viscoelastic measurements to perform the basic reological characterization of the prepared systems. A system based on sodium alginate dissolved in deionized water and meshed with calcium chloride solution was chosen as a suitable hydrogel system, and a system based on beeswax dissolved in sunflower oil was chosen as oleogel. Sodium alginate has been chosen because it is used as a thickener, emulsifier, stabilizer or gelling agent in the creams and preparation of pharmaceutical forms. By mixing hydrogels and oleogels of different proportions, a hydrogel/oleogel system, also called bigel, was created, the properties of which were tested in terms of flow and viscoelastic properties. In the practical part, amplitude, frequency and flow tests of both the hydrogel itself and the hybrid hydrogel with a ratio of 50:50 (hydrogel vs. oleogel) were measured. These tests provided information on gel preparations, i.e. what is their character, what are the mechanical properties and how it depends on the amplitude of deformation. By comparing the measurement results, it was possible to determine how oleogel acts on the properties and structure of the hydrogel.
Description
Citation
ZHURAULIOVA, D. Optimalizace přípravy a charakterizace hybridních hydrogelů s ohledem na viskoelastické a tokové vlastnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-24
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Otázky vznesené během diskuse: Márová: Proč byl zvolen včelí vosk pro přípravu oleogelu? Jaká je jeho chemická struktura?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO