Studium účinnosti odstranění mikropolutantů na kořenové čistírně odpadních vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se v teoretické části zaměřuje na vysvětlení pojmu kořenová čistírna odpadních vod, dále se věnuje detailnějšímu popisu a fungování těchto čistíren. Pozornost je věnována rozdělení kořenových čistíren, jejich základním funkčním principům, vegetaci, vybraným léčivům a metodám jejich stanovení. V části experimentální byly zpracovány vzorky odpadní vody z kořenové čistírny odpadních vod v obci Dražovice na Vyškovsku. V odpadní vodě bylo sledováno osm vybraných léčiv (atenolol, azithromycin, diklofenak, ibuprofen, karbamazepin, klarithromycin, sulfamethoxazol a trimethoprim). Tato léčiva byla izolována z odpadní vody pomocí extrakce na tuhou fázi a následně byla použita metoda pro identifikaci a kvantifikaci – kapalinová chromatografie s hmotnostní detekcí.
This bachelor thesis focuses in the theoretical part on explaining the concept of a root sewage treatment plant. There is also a more detailed description of these root sewage treatment plants functioning. Attention is paid to the phases of root sewage treatment plants, their basic functional principles, vegetation, selected pharmaceuticals and methods of their determination. In the experimental part, samples of wastewater from the root sewage treatment plant in Dražovice in Vyškov District, were processed. Eight selected drugs (atenolol, azithromycin, diclofenac, ibuprofen, carbamazepine, clarithromycin, sulfamethoxazole and trimethoprim) were monitored in wastewater. These drugs were isolated from wastewater by solid phase extraction and then a method for identification and quantification was used – liquid chromatography with mass detection.
Description
Citation
PEŠKOVÁ, K. Studium účinnosti odstranění mikropolutantů na kořenové čistírně odpadních vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-08-25
Defence
A: Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Otázky vznesené během diskuse: Dzik: Je účinnost kořenové čistírny proměnlivá v průběhu roku? Márová: Jakou plochu vyžaduje kořenová čistírna? Je kořenová čistírna pochozí? Jaké je geografické zastoupení v ČR?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO