Měření mechanických a elektrických veličin na dvojkovech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na bimetaly. V teoretické části je nejdříve popsán princip fungování bimetalů, poté důležité parametry bimetalu včetně matematických popisů. Dále jsou zmíněné a matematicky popsané způsoby vyhřívání bimetalů. V poslední části teorie jsou pak popsané normy, které se vztahují k využití bimetalů v jističích s příslušnými smluvenými vypínacími proudy. V praktické části jsou zpracována měření na bimetalu. Měření se zabývala volným průhybem a sílou vytvářenou bimetalem v závislosti na oteplení. Z naměřených dat byly zpracované charakteristiky a popsané závislosti vlastností pro bimetal. Poslední kapitola byla věnována vytvoření laboratorní práce.
This bachelor thesis focuses on bimetals. In the theoretical part is described the principle of operation of bimetals, then important parameters of bimetal, including mathematical equations. Furthermore, methods of heating bimetals are mentioned and mathematically described. The last part in theory concentrates on the standards related to the use of bimetals as circuit breakers and the corresponding agreed breaking currents. The practical part deals with measurements on bimetal. This is measurement of free deflection and the force generated by the bimetal depending on the temperature change. From the measured data, the characteristics and the dependences of the properties for bimetal were processed. The last chapter was devoted to the creation of laboratory work.
Description
Citation
KOCIAN, Š. Měření mechanických a elektrických veličin na dvojkovech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-08-26
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci na téma maěření mechanických a elektrických veličin na dvojkovech. Vysvěsvětlil princip funkce bimetalu. Popsal provedená měření. a vysvětlil schémata zapojení. Shrnul parametry měření. Popsal výsledky měření a vysvětlil zobrazené průběhy. Popsal vytvořené měřicí pracoviště. Shrnul dosažené výsledky. Student odpověděl na otázky oponenta a částečně na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO