Aplikace pro efektivní řízení dronu s využitím rozšířené virtuality

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je identifikovať problematické situácie, ktoré môžu nastať pri pilotovaní dronu a na ich základe navrhnúť prvky užívateľského rozhrania, ktoré by tieto problémy eliminovali. Navrhnuté prvky boli implementované do už existujúcej aplikácie na ovládanie dronu. Výsledné riešenie využíva technológiu rozšírenej virtuality a rozšírenej virtuality, kedy sú podporne vizualizačné prvky vkladané priamo do 3D scény a reálnych dát z dronu. V mojej práci som vytvoril systém, ktorý umožňuje pilotovi definovať záchytné body v scéne formou misie, rozširuje aplikáciu o navigačný systém k týmto bodom a pridáva do aplikácie prvky, ktoré pilotovi ukazujú smer a vzdialenosť blížiacich sa prekážok.
The aim of this work is to identify problematic situations that may occur when piloting a drone and based on them design elements of the user interface that would eliminate these problems. The proposed elements were implemented in an existing drone control application. The resulting solution uses the technology of augmented virtuality and augmented reality, where supporting visualization elements are inserted directly into the 3D scene and real data from the drone. In my work, I created a system that allows the pilot to define clues in the scene in the form of a mission, extends the application with a navigation system to these points and adds to the application elements that show the pilot the direction and distance of approaching obstacles.
Description
Citation
HUBINÁK, R. Aplikace pro efektivní řízení dronu s využitím rozšířené virtuality [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-08-26
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Plánovat jednotlivé mise pravděbodobně zatím lze jen ručním napsáním JSON skriptu. Uvažoval jste o možnostech tento úkol nějak usnadnit a zefektivnit (např. umožnit tvorbu misí přímo ve Vaší aplikaci)? Jaké všechny informace aplikace pilotovi poskytuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO