Přírodní alternativy běžně používaných kosmetických základů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se z hlediska literární rešerše zabývá kosmetickými základy, certifikací přírodní kosmetiky a stabilitu kosmetických přípravků. Cílem experimentální části je ověřit, zda by přípravek SOFTIGEN®PURA, tvořený směsí triacylglycerolů, mohl být vhodnou alternativou běžné vazelíny v přírodní kosmetice. V teoretické části jsou popsány vybrané skupiny kosmetických základů, jejich vlastnosti a příklady použití. Dále jsou zde stručně popsány požadavky, které musí splnit kosmetický přípravek, aby mohl obdržet certifikát COSMOS, Ecocert nebo CPK. V poslední části literární rešerše jsou popsány podmínky pro provádění studií stability a metody, s jejichž pomocí lze stabilitu sledovat. V experimentální části je pomocí tukových charakteristik a senzorické analýzy sledována stabilita přípravku SOFTIGEN®PURA za různých teplotních podmínek. Dále jsou uvedeny výsledky porovnání senzorických vlastností přípravku SOFTIGEN®PURA a konvenční vazelíny. Z výsledků vyplývá, že SOFTIGEN®PURA vykazuje podobnou stabilitu jako vazelína i podobné senzorické vlastnosti a lze jej doporučit jako možnou přírodní alternativu pro běžnou vazelínu.
This bachelor in terms of literature review thesis deals with cosmetic vehicles, certification of natural cosmetics and stability of cosmetic products. The aim of the experimental part is to evaluate if cosmetic product SOFTIGEN®PURA consisting of a mixture of triglycerides would be a good alternative to common Vaseline. Theoretical part describes selected groups of cosmetic vehicles, their properties and examples of use. Next the requirements that a cosmetic product must meet in order to receive the COSMOS, Ecocert or CPK certificate are briefly described. The last part of the theoretical part describes the conditions for conducting stability studies and methods by which stability can be monitored. In the experimental part, the stability of SOFTIGEN®PURA under different temperature conditions is monitored using fat characteristics and sensory analysis. The results of a comparison of the sensory properties of SOFTIGEN®PURA and common Vaseline are also presented. The results show that SOFTIGEN®PURA shows similar stability as Vaseline and similar sensory properties and can be recommended as a possible natural alternative to conventional Vaseline.
Description
Citation
HORÁKOVÁ, K. Přírodní alternativy běžně používaných kosmetických základů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-08-31
Defence
Obhajoba bakalářské práce proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky práce. Komise zhodnotila její práci celkově jako výbornou. Vala – Jaká je chyba měření čísla zmýdelnění. Veselý – Jak se stanovuje číslo zmýdelnění? A jaký je rozdíl od čísla kyselosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO