Výroba a charakterizace proteinových koncentrátů z pšeničných otrub

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá využitím pšeničných otrub jakožto zdroje kvalitních proteinů. Každoročně vyprodukuje mlynářský průmysl značné množství odpadního materiálu, který je tvořen převážně pšeničnými otrubami. V rámci trendu cirkulární ekonomiky je velká snaha o využití takových materiálů. Pšeničné otruby obsahují asi 14–18 % proteinů, tudíž se při valorizaci nabízí právě tato složka. Proteiny lze z otrub vyextrahovat na základě jejich chování v různých hodnotách pH. V alkalickém pH dochází k jejich rozpouštění a postupným okyselování do úrovně isoelektrického bodu k jejich vysrážení. Finální úpravou vysrážených proteinů je lyofilizace. Takto připravený proteinový lyofilizát může být náležitě charakterizován (čistota, profil aminokyselin, prvkové složení, obsah vody atd.). Jelikož v dnešní době roste zájem o proteinové doplňky stravy nejen ze strany profesionálních sportovců, mohl by právě tento produkt být vhodným kandidátem pro toto odvětví.
The diploma thesis deals with usage of wheat bran as a source of high-quality proteins. Every year mill industry produces large amounts of by-products. These by-products are constituted by wheat bran. There is a big effort to use these type of materials within a circular economy. Wheat bran contains about 14–18 % proteins which appears to be a good component for valorisation. It is possible to extract proteins from bran according to their behaviour in the range of pH. Proteins are soluble in alkaline pH and can be precipitated around their isoelectric point. The final treatment of precipitated proteins is lyophilisation. The next step is characterisation of the product. There are a few parameters to analyse: purity of the isolate, amino acid profile, composition of minerals, water contain etc. Interest in nutrition is on the rise not only by professional sportsman. This isolated product could serve as a potential protein supplement.
Description
Citation
HUBAČOVÁ, K. Výroba a charakterizace proteinových koncentrátů z pšeničných otrub [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-01
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem své diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny jeho otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: V práci jste využívala k přípravě preparátu lyofilizaci, bylo by možné využít jinou lépe průmyslově využitelnou metodu? Můžete blíže vysvětlit následující větu, kterou uvádíte v teoretické části práce - Arginin je nutný při regulaci syntézy jaterní močoviny v aktivní formě. Stravitelnost bílkovin byla stanovena gravimetricky? doc. Obruča: Byly nutná precipitace a další úpravy preparátu? Jakou jinou kyselinu kromě kyseliny sírové byste mohla využít? prof. Kráčmar: Kde se v obilce nachází bílkoviny? Říká vám něco, biologická hodnota bílkovin? Jak byla stanovena stravitelnost bílkovin doc. Brázda: Jakou metodou byl stanoven profil aminokyselin? Diplomantka zodpověděla všechny doplňující dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO