Analýza sladké papriky různého geografického původu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá stanovením základních nutričních parametrů 26 vzorků mleté papriky z několika států a vyhodnocuje vliv geografického původu na chemické složení mleté papriky. Celkový počet 19 nutričních parametrů byl naměřen pokročilými analytickými metodami (ICP OES, HPLC DAD, HPLC ELSD) spolu s dalšími laboratorními technikami. Výsledná data byla statisticky zpracována pomocí metod analýzy rozptylu (ANOVA), shlukové analýzy, analýzy hlavních komponent (PCA) a diskriminační analýzy (DA). Na základě statistického vyhodnocení bylo potvrzeno, že chemické složení mleté papriky je ovlivněno geografickým původem. Analýzou rozptylu (ANOVA) bylo stanoveno, že 14 parametrů se v rámci evropské, indické a čínské podoblasti statisticky vzájemně lišilo (p
The diploma thesis is focused on the determination of basic nutritional properties of 26 samples of ground pepper from different countries and evaluates, whether the chemical composition of ground pepper is affected by the geographical origin. The amount of 19 nutritional properties were determined by advanced analytical methodes (ICP-OES, HPLC DAD, HPLC ELSD) together with other laboratory techniques. Final results were statistically processed by the methods of analysis of variance (ANOVA), cluster analysis, principal component analysis (PCA) and discriminant analysis (DA). Statistical evaluation confirmed, that the chemical composition is affected by the geographical origin. Analysis of variance (ANOVA) determined 14 parameters to statistically differ (p
Description
Citation
FIALA, P. Analýza sladké papriky různého geografického původu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-01
Defence
1. Diplomant seznámil členy komise s náplní a cílem své diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomant akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny jeho otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Můžete blíže vysvětlit, jaký byl hlavní rozdíl mezi paprikou původem z Indie, Číny a Evropy? Je sledovaná autenticita sladké papriky ovlivněna výběrem vzorků? Lišily by se navzájem různé regiony? Je legislativně ošetřen případ falšování jednoho druhu papriky jiným? Jakými metodami lze toto falšování odhalit? doc. Obruča: Zmínil jste vlhkost s ohledem na geografické odlišení. Není možné, že vlhkost je spíše technologickým problémem? doc. Kovalčík: Jak jste získával testované vzorky sladké papriky? doc. Brázda: Proč jste si zvolil právě sladkou papriku a jaké odrůdy paprik se pro výrobu sladké papriky v různých částech světa používaný? Diplomant pohotově reagovala na všechny dotazy členů komise vznesené v průběhu diskuze k dané problematice. V diskuzi diplomant prokázal výbornou schopnost orientace v dané problematice, a také výborné teoretické i praktické znalosti v daném oboru. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomant prokázal nejen výborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO