Sledování koroze žárovzdorných vyzdívek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá studiem koroze žárovzdorných vyzdívek v rotačních cementářských pecích, změnou chemického a mineralogického složení vyzdívek a jeho vlivu na vlastnosti vyzdívky. V práci jsou analyzovány vzorky magneziospinelových cihel umístěných ve spodním přechodovém pásmu cementářské pece. Proces koroze byl vyhodnocen pomocí rentgenové difrakční analýzy, rentgenové fluorescenční spektrometrie, optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem a elektronové mikroskopie.
This bachelor’s thesis is focused on the monitoring of corrosion of refractory lining in the cement rotary kiln, chemical and mineralogical changes of the refractory and their influence on the lining properties. Magnesia-spinel refractories located in the lower transition zone are analyzed by X-ray diffraction, X-ray fluorescence, inductively coupled plasma optical emission spectrometry and scanning electron microscopy.
Description
Citation
TARABA, V. Sledování koroze žárovzdorných vyzdívek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Student v rámci prezentace své práce Sledování koroze žárovzdorných vyzdívek nejdříve plnohodnotně vysvětlil problematiku žárovzdorných vyzdívek. Po prezentaci použitých metod a postupů shrnul nejdůležitější získané výsledky a nusledně odpovídal na otázky oponenta: 1) Dle normy ČSN EN ISO 10081-2 jsou tvarové MSp výrobky podle obsahu MgO klasifikovány do sedmi tříd (MSp80 až MSP20). S ohledem na složení srovnávacího vzorku C, do které z těchto sedmi tříd by jste zařadil zkoumanou vyzdívku? S ohledem na počet fází a semikvantativní metodu umožnují data z tabulky 4.1 získat pouze představu o možných korozních produktech. Nicméně, která z obou základních fází žárovmateriálu se jeví jako odolnější? 2) Na straně 27 se přítomnost larnitu ve vzorku A vysvětluje penetrací slínku do cihly. Z jakého důvodu jej pak obsahuje srovnávací vzorek C? 3) Na straně 32 se píše, že za zmínku stojí vysoká koncentrace uhlíku ve vzorku B2. Ponecháme-li stranou diskusi o smyslu provedení takovéto prvkové mapy na pomletém vzorku a naopak uvážíme-li, že zbytkový uhlík je přirozenou součástí MSp výrobků, co to vzorku B vypovídá? 4) Jaký závěr (doporučení) by jste tedy na základě provedených rozborů vyslovil o materiálu žárovzdorné vyzdívky? Doporučujete (a) vyzdívku dále provozovat (je v dobrém stavu) a po nějaké době (pokud můžete navrhněte jaké) znovu provést její revizi nebo (b) vyzdívku je nutné vyměnit. Na dané otázky student dobře odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO