Informační bezpečnost v energetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou zranitelností protokolu DLMS/COSEM, realizací útoku DoS (odepření služby) a zátěžových testů za využití testovacích prvků chytré energetické sítě, konkrétně elektroměrů. Práce realizuje implementaci zátěžového testeru, který je na základě vstupních parametrů schopen vytěžovat daný prvek předem daným zátěžovým profilem složeným z jednotlivých fází, průběžně ověřovat zdali nedošlo k přerušení komunikace ze strany elektroměru a tím ověřovat jeho odolnost.
This bachelors thesis focuses on analysis of vulnerabilities of DLMS/COSEM protocol, DoS (Denial of Service) attack and load test execution on smart grid components -- smart meters. Thesis implements load tester application that can test given components load resistance based on input parameters, that affect predefined load profile consisting of phases and periodically checks whether the component is responding after each phase.
Description
Citation
STRAŽEVSKÝ, M. Informační bezpečnost v energetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Možný (člen) Ing. Tomáš Gerlich (člen) Mgr. Václav Stupka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Jak tester zjišťuje úroveň Security Suite a Security Level? Jak jste si ověřil, že aplikace správně určuje Security Suite a Security Level, když v laboratoři je připojen pouze jeden typ zařízení? Proč jsou změněny názvy proměnných proti původní práci? Čím jsou odlišné aplikace (popř. zdrojové kódy) Bc. Kohouta a Vaše? Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO