Vliv povrchově aktivních látek v niklovací lázni na vlastnosti Ni-P povlaků na hořčíkové slitině AZ91

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá vplyvom povrchovo aktívnych látok na mechanické vlastnosti a štruktúru Ni-P povlakov na horčíkovej zliatine AZ91. Teoretická časť práce obsahuje zhrnutie poznatkov týkajúcich sa horčíkových zliatin, povrchovo aktívnych látok a bezprúdej depozície Ni-P povlakov, vrátane detailného popisu redukcie Ni-P na povrchu substrátu. Teoretická časť je zakončená rešeršom súčasného výskumu v oblasti Ni-P povlakov. V experimentálnej časti bola pomocou rastovacej elektrónovej mikroskopie (SEM) pozorovaná morfológia Ni-P povlakov. S využitím svetelného mikroskopu (LM) bol pozorovaný vplyv povrchovo aktívnych látok na depozičnú rýchlosť povlaku. Pomocou energiovej disperznej analýzy bol stanovený priemerný obsah fosforu v Ni-P povlakoch. Tvrdosť, akožto mechanická vlastnosť týchto povlakov, bola stanovená pomocou mikrotvrdomeru.
This bachelor thesis deals with the effect of surfactants on mechanical properties and structure of Ni-P coatings on AZ91 magnesium alloy. The theoretical part of the thesis includes summary of basic knowledge about magnesium alloys, surfactants and electroless deposition of Ni-P coatings, including a detailed description of Ni-P reduction on substrate. The theoretical part is concluded by current research in the field of Ni-P coatings. In the experimental part, morphology of Ni-P coatings was observed by electron microscopy (SEM). Using a light microscope (LM), the effect of surfactants on the deposition rate was observed. By means of energy dispersion analysis, the average phosphorus content of Ni-P coatings was determined. The hardness as a mechanical property of these coatings was determined using a micro hardener.
Description
Citation
BUDAY, P. Vliv povrchově aktivních látek v niklovací lázni na vlastnosti Ni-P povlaků na hořčíkové slitině AZ91 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Lang, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Student v rámci své prezentace nejdříve shrnul nejdůležitější vlastnosti hořčíkových slitin. Následně vysvětlil vliv povrchově aktivních látek používaných v rámci jeho práce na téma Vliv povrchově aktivních látek v niklovací lázni na vlastnosti Ni-P povlaků na hořčíkové slitině AZ91. Po seznámení komise s přípravou vzorků a nejdůležitějšími výsledky práce odpověděl otázky položené oponentem: 1) Na straně 9 je na obr. 1 popsána mikrostruktura AZ91 jinak, než je v textu výše. Jak je to tedy správně? 2) Na straně 26 je napsáno, že na obr. 9 lze pozorovat mikrostrukturu Ni-P povlaků. Uveďte co je to mikrostruktura a jestli je pozorovatelná na uvedených snímcích. 3) Na straně 27 je uvedeno, že se zvyšující se koncentrací SDS se snižovala velikost částic Ni-P. Jedná se o částice? Byla měřena jejich velikost? Pokud ne, tak jak by to bylo možné provést? 4) Na straně 28 je uveden obsah fosforu 6,20 +/- 0,17 hm. %. O jakou se jedná chybu? A jaká je přesnost měření EDS? 5) Na straně 30. Z jakého důvodu mají hodnoty tvrdosti pro koncentrace SDS 0,2 a 2 g/l tak výrazný rozptyl hodnot? V rámci odpovědí na otázky oponenta byla položena otázka jestli jsou vyloučené NiP povlaky krystalické nebo amorfní. Student v rámci diskuse reagoval výborně a prokázal výborný přehled.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO