• čeština
    • English
  • English 
    • čeština
    • English
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2020
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2020
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Enkapsulace aktivních a doplňkových složek energetických nápojů

Encapsulation of active and complementary components of energy drinks

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (1.673Mb)
review_123932.html (8.248Kb)
Author
Kšenžighová, Petra
Advisor
Matoušková, Petra
Referee
Vysoká, Marie
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Táto bakalárska práca bola zameraná na vývoj energetického nápoja s obsahom rastlinných práškov a aktívnych látok vo voľnej i enkapsulovanej forme. Z rastlinných práškov bol vybraný zelený jačmeň, matcha tea, moringa a mladá pšenica. Teoretická časť popisuje aktívne a doplnkové zložky energetických nápojov, ich nutričné vlastnosti a vplyv na zdravie. V tejto časti je tiež popísaná samotná enkapsulácia. V praktickej časti boli pripravené extrakty z rastlinných práškov, v ktorých boli stanovované bioaktívne látky a to celkový obsah fenolických látok, flavonoidy a antioxidanty. Vo vzorkách bol tiež stanovený celkový obsah karotenoidov a chlorofylov. Odšťavením ovocia boli získané ovocné šťavy, v ktorých bol následne stanovovaný vitamín C a obsah antioxidantov. Lipozómové sójové a slnečnicové častice boli pripravené s obsahom kofeínu, taurínu a vitamínu C. V časticiach bola stanovovaná enkapsulačná účinnosť, koloidná stabilita, veľkosť a dlhodobá stabilita. Všetky pripravené častice s výnimkou slnečnicových častíc s enkapsulovaným taurínom boli stabilné. Nakoniec prebehla senzorická analýza, kde respondenti hodnotili pripravené energetické nápoje z pohľadu chuti, konzistencie, vône a vzhľadu. Na základe výsledkov z meraní bol navrhnutý nový energetický nápoj.
 
This bachelor thesis was focused on the development of an energy drink containing plant powders and active substances in both free and encapsulated form. Green barley, matcha tea, moringa and young wheat were chosen as plant powder samples. The theoretical part describes the active and complementary constituents of energy drinks, their nutritional properties and impact on health. The encapsulation itself is also described in this section. In the practical part, extracts from plant powders were prepared, in which bioactive substances were determined, namely total phenolic content, flavonoids and antioxidants. The total content of carotenoids and chlorophylls was also determined in the samples. By juicing the fruit, fruit juices were obtained in which vitamin C and antioxidant content were subsequently determined. Liposome particles differing in soy and sunflower lecithin were prepared containing caffeine, taurine and vitamin C. Encapsulation activity, colloidal stability, size and long-term stability were determined in the particles. All prepared particles, with the exception of encapsulated taurine in sunflower particles, were stable. Finally, a sensory analysis was performed, where respondents evaluated the prepared energy drinks in terms of taste, consistency, smell and appearance. Based on the results of measurements, a new energy drink was designed.
 
Keywords
Energetické nápoje, nutraceutické nápoje, enkapsulácia, aktívne zložky, kofeín, lipozómy, Energy drinks, nutraceutical beverages, encapsulation, active compounds, caffeine, liposomes
Language
slovenština (Slovak)
Study brunch
Potravinářská chemie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of defence
2020-09-07
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Co je to moringa? doc. Diviš: Co způsobuje zelené zbarvení vašeho produktu? doc. Obruča: Připravovala jste sama váš navrhovaný energy drink? Můžete vysvětlit co je to ájurvéda? doc. Vítová: Můžete uvést, jak jste vyhodnocovala výsledky senzorické analýzy? doc. Kovalčík: Je barva produktu stálá? Rozpouští se matcha se vodě dobře? Studentka zodpověděla všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/195296
Source
KŠENŽIGHOVÁ, P. Enkapsulace aktivních a doplňkových složek energetických nápojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Collections
  • 2020 [134]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV