Těžba černého uhlí v ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V průběhu historie byla těžba uhlí dominantou 19. a zejména pak 20. století. Období útlumu těžby započalo již v 90. letech. Mezi lety 1990 – 2019 tak došlo k poklesu o 88,13 %, konkrétně z 30 714 kt na 3 645 kt vytěženého uhlí ročně. V současnosti fungují pouze čtyři činné doly a další dva jsou v konzervačním stavu. Prognóza pro budoucnost odvětví je značně nepříznivá. Kromě ekonomické krize dochází i zásoby vytěžitelného uhlí, které se v současnosti pohybují kolem 25 000 kt. Aktuálně je naplánované ukončení těžby na dolech ČSA a Darkov na přelomu let 2020 a 2021, Doly ČSM by se měly uzavřít nejpozději do roku 2022, čímž bude těžba černého uhlí na území Moravskoslezského kraje i celé ČR zcela ukončena.
Throughout history, coal mining has dominated the 19th and especially the 20th century. The period of decline in mining began in the 90s. Between 1990 and 2019, there was a decrease of 88.13%, specifically from 30,714 kt to 3,645 kt of mined coal per year. Currently, only four active mines are in operation and the other two are in a conservation state. The forecast for the future of the sector is very unfavorable. In addition to the economic crisis, there are also reserves of extractable coal, which are currently around 25,000 kt. It is currently planned to end mining at the ČSA and Darkov mines at the turn of 2020 and 2021, ČSM Mines should be closed by 2022 at the latest, which will completely end black coal mining in the Moravian-Silesian Region and the entire Czech Republic.
Description
Citation
VÍNOVSKÝ, J. Těžba černého uhlí v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2020-09-18
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. Během rozpravy padly tyto doplňující otázky: V jaké hloubce se obvykle těží černé uhlí? zodpovězeno Co je zdrojem metanu v uhelných dolech? částečně zodpovězeno Proč se u nás doly na černé uhlí zavírají a např. v Polsku jsou otervírány nové? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO