Tma a ticho

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
CIeľom práce je pochopiť vzťah medzi hluchoslepou osobou a prostredím, v ktorom sa nachádza, pochopiť jej potreby a požiadavky na priestor a nyvrhnúť sociálne zariadenie pre tento typ ľudí.
The aim of this project is to analyse the relation between a deafblind person and his envi-ronment, understand his needs and requirements for surrounding space and subsequently respond to acquired knowledge with an architectural design of a facility for this specific type of people.
Description
Citation
KONRÁDYOVÁ, F. Tma a ticho [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Petr Stolín (předseda) Ing. arch. Tomáš Pejpek (člen) MgA. Ing. arch. Petr Šmídek, Ph.D. (člen) MgA. Ing. arch. Lukáš Blažek (člen) Ing. et Ing. Petr Hlavsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka pochází z obce, kde se nachází zařízení pro postižené hluchoslepotou, což ji inspirovalo k tématu diplomové práce. Architektura pro hluchoslepé je velmi specifická – jejich prostředím je ticho a tma. Jejich rozvoj a vzdělání bývá velmi opožděné, vnímání světa je jiné, nenaleznou rozvoj v domácím prostředí. Vnímání prostoru haptické – nutné orientační prvky, potřeba vnímat prostory jako výjimečné, každý potřebuje svůj orientační znak. Umístění návrhu práce je v Košicích na ul. Vodní - centrum města je vhodné pro umístění stavby pro hluchoslepé (bezbariérové, pěší zóna), stavební místo je nyní parkoviště. Požadavek na stavbu představuje průnik požadavků na stavby pro imobilní, seniory, slepé a hluché. Libreto návrhu – šero a stíny - stavba jako štěrbina, práce s různou výškou prostoru, stavební program zahrnuje vybavenost pro zdravotně postižené, pokoje s vybavením, různorodost aktivit, důraz na orientaci v prostoru,. Představeno je konstrukční řešení – využití kovů, neboť schopnost klientů je vnímat vibrace, jsou voleny povrchy pro haptickou orientaci. Studentka odpovídá na dotaz oponenta – vnímání haptické rozmanitosti je zaměřeno na výtvarné a materiálové pojednání – ideální jsou betonové povrchy – vnímání proměny materiálu, vibrace, dřevo je také dobrý vibrující materiál, důraz na maximální vnímání jasu – použití světlíků. Dotazy komise směřovaly k možnosti studentky proniknout do světa hluchoslepých, stavba je rozporuplně řešitelná dle normativních požadavků, které nekorespondují s některými potřebami těchto konkrétních klientů. Nutné je ale zajištění normativních standardů – např. požární bezpečnosti staveb. Studentka odpovídá na dotaz na počet klientů – 6 stálých klientů s dalšími 12 osobami provázejícího personálu, vzdělávací prostředí. Ojedinělé téma uchopeno pozoruhodně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO