Analýza a konstrukční návrh uložení hasícího přístroje v osobních vozidlech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá současnými požadavky na vybavenost osobních vozidel hasicím přístrojem v České republice i ve světě. Na začátku práce jsou zhodnoceny současné způsoby instalace hasicích přístrojů v osobních vozidlech. Dále jsou zváženy různé požadavky na bezpečnost a ergonomii uložení hasicího přístroje ve vozidle, a také jaké jsou rizika v případě převážení neupevněného hasicího přístroje v prostoru pro posádku. Cílem práce je pak navrhnout a otestovat funkční vzorek držáku hasicího přístroje pro osobní automobil, který bude splňovat tyto požadavky, a jehož montáž nebude vyžadovat zásahy do karoserie. V závěru práce je pak zhodnocena možnost instalace tohoto držáku do některých typů vozidel.
This thesis looks into current requirements of having fire extinguisher in a car in both the Czech Republic and other countries. At first, there is an evaluation of current ways of mounting fire extinguishers in cars, as well as evaluation of various requirements concering safety and ergonomy of mounting fire extinguisher in a car and also what are the hazards of having unattached fire extihnguisher in the passenger compartment. The objective of this thesis is to desing and test a fire extinguisher holder which would fullfil these requirements and which will not require changes in the body of the vehicle. The final part of this thesis deals with evaluating of possibilities of mounting this holder into several types of vehicles.
Description
Citation
KOUTNÝ, M. Analýza a konstrukční návrh uložení hasícího přístroje v osobních vozidlech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Holcner, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Novotný (člen)
Date of acceptance
2020-11-03
Defence
Diplomant seznámil komisi s výsledky své diplomové práce. Následně bylo přistoupeno k dotazům oponenta diplomové práce. Na tyto diplomant odpověděl. Dotazy členů komise: (doc. Vémola) Na čem závisí kritérium poranění hlavy? (doc. Holcner) Tahové zkoušky popruhů - jaké byly využity měřící přístroje? (dr. Bradáč) Jaké jsou omezení k umístění hasicího přístroje v kabině vozidla? (doc. Semela) Jak často při nehodách dochází k požárům vozidel? (doc. Semela) Jaká je životnost hasících přístrojů? (doc. Drahotský) Jaké jsou požadavky na umístění hasicího přístroje v zahraniční legislativě? Na dotazy členů komise diplomant odpověděl, viz hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO