Management efektivního jištění stavebních zakázek z pohledu veřejného investora

Abstract
Disertační práce je zaměřena na analýzu a porovnání používaných forem jištění stavebních zakázek z pohledu veřejného investora/zadavatele zakázek na stavební práce dle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Teoretická východiska práce zahrnují management rizik stavebních projektů s ohledem na řízení obchodního rizika a popisují funkce jisticích instrumentů v životním cyklu výstavbového projektu. V práci jsou uvedeny zákonné normy a vyhlášky související s procesem zadávání veřejných zakázek a s uzavíráním smluvně-závazkového vztahu mezi objednatelem a zhotovitelem stavebního díla. Jsou zmíněny mezinárodní smluvní standardy používané pro investiční výstavbové projekty v ČR a v zahraničí. Cílem práce je prozkoumat současnou situaci v řešené problematice a vytvořit model řízení obchodního rizika ve formě metodického postupu využitelného pro veřejné investory. Ve výzkumné části disertační práce bylo provedeno kvantitativní šetření forem jištění používaných ve smlouvách o dílo. Výzkumný soubor byl tvořen databází vybraných veřejných zakázek na stavební práce ve fázi plnění smluv o dílo, které byly uveřejněny na profilech zadavatelů v průběhu let 2011–2018. V rámci analýzy byla vytvořena strukturovaná databáze vstupních hodnot dle dokumentace výběrových řízení. Dále byl zkoumán vztah mezi předpokládanou hodnotou veřejné zakázky a její skutečně uhrazenou cenou. Na základě analýzy dat a provedené porovnávací studie byl vytvořen výsledný model řízení obchodního rizika. Pro optimální výběr jisticích instrumentů do smluv o dílo bylo navrženo portfolio efektivních forem jištění a jejich doporučených parametrů. Kvantitativní analýza byla doplněna metodou dotazníkového šetření a při strukturovaných rozhovorech se zástupci veřejného sektoru. Výsledky výzkumu byly porovnány se současnou zahraniční praxí a dle mezinárodních smluvních standardů.
The doctoral thesis deals with an analysis and comparison of the effective protective forms for construction contracts from the perspective of the investor/contracting authority in public construction work orders according to Act No. 134/2016 Coll., on Public Procurement. The theoretical part includes the risk management of construction projects with regard to the management of the business risk. The functions of protective forms within the project life cycle are described. The legal standards and regulations related to the procurement process and the contract management between the client and the main contractor are presented. International legal standards used for construction projects in the Czech Republic and abroad are mentioned. The aim of the thesis is to investigate the current situation and to create a model of management of business risk as a methodical practical approach for the public investor. Quantitative research of the protective forms in the contracts for works was conducted. The research data consisted of a database of selected public works contracts published on the public profiles of the contracting authorities during the performance phase of contracts during the years 2011–2018. Within the data analysis, a structured database of inputs and the used protective forms was created according to the documentation of the construction work orders. Furthermore, the relationship between the estimated value of the contract and the contract price was examined. Based on the data analysis and the benchmark study the model of management of business risk was created. To optimize the selection of protective instruments in works contracts, a portfolio of effective protective forms and their recommended parameters was proposed. The quantitative analysis was complemented by the questionnaire survey method and the structured interviews with the public sector representatives. The results of the research were compared with current international practice.
Description
Citation
ANDRLOVÁ, B. Management efektivního jištění stavebních zakázek z pohledu veřejného investora [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Management stavebnictví
Comittee
Date of acceptance
2020-09-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO