• čeština
    • English
  • English 
    • čeština
    • English
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Časopisy
  • Soudní inženýrství
  • 2020/2
  • View Item
  •   Repository Home
  • Časopisy
  • Soudní inženýrství
  • 2020/2
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Minimalizace rizik při úchově potravin

Risk Minimisation during Food Preservation

Thumbnail
View/Open
si-2020-02-valasek.pdf (671.8Kb)
Date
2020-06
Author
Valášek, Pavel
Altmetrics
10.13164/SI.2020.2.47
Metadata
Show full item record
Abstract
Potraviny s prodlouženou údržností mají při stravování obyvatelstva za mimořádných událostí a krizových situací své významné a nezastupitelné místo. Většinou se uplatňují následně po kompletovaných nouzových potravinových dávkách. Při výrobě takovýchto potravin se uplatňuje řada specifických fyzikálněchemických procesů, které v konečném důsledku rozhodují o jejich kvalitě a bezpečnosti pro konzumenta. Správné zvládnutí a kontrola technologických procesů jsou pak nezbytnými předpoklady úspěšného dosažení zamýšlených vlastností a užitné hodnoty takovýchto finálních produktů. V příspěvku, který byl prezentován na konferenci ExFoS 2020 v Brně, jsou rozebrány některé základní aspekty, které se na vlastnostech uvedených potravin podílí.
 
Foods with an extended shelf-life play an important and irreplaceable role in the diet of the population in emergencies and crisis situations. They are usually applied after complete emergency food rations. In the production of such foods, a number of specific physicochemical processes are applied, which ultimately determine their quality and safety for the consumer. The most used preservation methods are described here, which are applied to food intended for emergency catering of the population and rescue teams. Appropriate management and control of technological processes are then necessary prerequisites for the successful achievement of the intended properties and utility value of such final products. The paper, which was presented at the ExFoS 2020 conference in Brno, discusses some of the basic aspects that contribute to the features of these foods.
 
Keywords
konzervace potravin, abiotické metody, anabiotické metody, technologicko-bezpečnostní kritéria, zdroje technologických rizik, minimalizace rizik, food preservation, abiotic methods, anabiotic methods, technological and safety criteria, sources of technological hazards, risk minimisation
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/195898
Document type
Peer reviewed
Document version
Final PDF
Source
Soudní inženýrství. 2020. vol. 31, č. 2, s. 47-52. ISSN 1211-443X
DOI
10.13164/SI.2020.2.47
Collections
  • 2020/2 [14]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV