Nelineární analýza bezstykové koleje v obloucích malého poloměru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce zkoumá vliv poloměru směrového oblouku na stabilitu bezstykové koleje v obloucích s malými poloměry. Pozornost je věnována hlavně obloukům s poloměrem menším než 300 m. V úvodní části práce je souhrn teorie bezstykové koleje a vliv parametrů koleje na její stabilitu. Druhá část práce se věnuje sestavení numerického modelu koleje v oblouku, na kterém je pozorováno chování při teplotním zatížení v kladných i záporných hodnotách. Proměnnými hodnotami v modelu jsou tvary kolejnic a různé poloměry směrových oblouků. V závěru jsou vyhodnocovány průběhy příčných posunutí v závislosti na teplotním zatížení.
The diploma thesis examines the influence of curve radius on continuous welded rail stability in a small radius curve. Attention is paid to curves with a radius less than 300 m. The first part of the thesis summarises the theory of continuous welded track and influence of track parameters on track stability. The second part of the thesis deals with constructing of the numerical model of a curved track with the observed behaviour of track under thermal loading with positive and negative temperature values. The variable values in the model are rail shapes and different radius. In the end, the shape of the track lateral deflection as a function of temperature are evaluated.
Description
Citation
MURÍNOVÁ, K. Nelineární analýza bezstykové koleje v obloucích malého poloměru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Hana Krejčiříková, CSc. - předseda, doc. Ing. Otto Plášek, Ph.D. - místopředseda, Ing. Pavel Kulich - tajemník, Ing. Miroslav Hartmann - člen, Ing. Mojmír Nejezchleb - člen, Ing. Petr Rotschein - člen, Ing. Tomáš Říha - člen, Ing. Tibor Trnovszký - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka představila motivaci pro vypracování DP, základní teoretické předpoklady a cíle práce. Dále objasnila parametry použitého modelu v programu ANSYS. Studentka argumentuje připomínky oponenta s vazbou na vytvořený model. Při akceptaci všech připomínek by model neměl dostatečnou vypovídající hodnotu. Otázky oponenta: - Jak lze zvýšit spolupůsobení ložné plochy pražce s kolejovým ložem Studentka představuje možnosti zajištění spolupůsobení ložné plochy pražce. Zmiňuje profilaci ložné plochy, drsnost ložné plochy, USP. - Jaké jsou způsoby zajištění stability koleje s klesajícím poloměrem směrového oblouku. Studentka objasňuje způsoby zajištění stability koleje s klesajícím poloměrem sm. oblouku. Zmiňuje použití pravicových kotev, rozšíření a nadšení KL a zvýšení hmotnosti kolejového roštu. Otázky komise: Ing. Rotchein - dal by se model předělat na Y pražce? Při korekci vstupních parametrů by to bylo dle studentky možné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO