Inovativní asfaltové směsi pro obrusné vrstvy s použitím vyššího množství R-materiálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem dvou asfaltových směsí pro obrusnou vrstvu s obsahem 35 % R-materiálu. Ve směsech je použito měkké asfaltové pojivo modifikované pryžovým granulátem (CRMB), respektive samotné měkké pojivo gradace 70/100. Práce ověřuje vliv pryžového granulátu jako modifikátoru na vlastnosti asfaltové směsi s R-materiálem. Současně se práce zabývá možností využití vyšších množství R-materiálu pouze v kombinaci s měkčím pojivem bez použití oživovacích přísad. Vlastnosti asfaltových pojiv a směsí jsou ověřovány pomocí vhodných funkčních zkoušek. Dále jsou navržené směsi a jejich výsledky porovnány z různých hledisek. Zároveň se práce v teoretické části zabývá dávkováním R-materiálu do asfaltové směsi a popisuje nakládání a použití R-materiálu v České republice a v zahraničí.
This master's thesis deals with the design of two asphalt mixtures for a wearing course containing 35 % R-material. The asphalt mixtures use a soft bitumen modified with crumb rubber (CRMB) or the unmodified soft binder itself with a penetration grade of 70/100. The work verifies the effect of crumb rubber as a bitumen modifier on the properties of the asphalt mixture with reclaimed asphalt pavement (RAP). At the same time, the work deals with the possibility of using higher amounts of reclaimed asphalt pavement only in combination with a softer binder without the use of rejuvenating additives. The properties of asphalt binders and mixtures are verified using suitable functional tests. Furthermore, the proposed mixtures and their results are compared from various perspectives. At the same time, the thesis in the theoretical part deals with the dosing of a reclaimed asphalt pavement into the asphalt mixture and describes the handling and use of reclaimed asphalt pavement in the Czech Republic and abroad
Description
Citation
SPIES, K. Inovativní asfaltové směsi pro obrusné vrstvy s použitím vyššího množství R-materiálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Petr Holcner, Ph.D. - předseda, Ing. Ondřej Dašek, Ph.D. - místopředseda, Ing. Pavel Stupka - tajemník, Ing. Zdeněk Hegr - člen, Ing. Pavel Šperka - člen, Ing. Martin Všetečka, Ph.D. - člen, Ing. Petr Smítal - člen,
Date of acceptance
Defence
Diplomant představil prezentaci své práce, která byla přehledná a na výborné grafické úrovni. Ústní projev byl srozumitelný a výstižný, bez zaváhání. Student v krátkosti představil výsledky své bakalářské práce na kterou v diplomové práci navazoval. V prezentaci poukázal na problematiku R-materiálu a pokračoval rozsáhlou praktickou částí práce. Prezentace obsahovala přehledné grafy a výstižné obrázky. Student popsal zkušební tělesa, laboratorní zkoušky a okomentoval jejich výsledky. Komisi přinesl k ukázce několik zkušebních vzorků. Závěrem zhodnotil důležité poznatky diplomové práce. Na dotazy oponenta se student připravil a odpověděl. Otázky ze strany komise byly s přehledem odpovězeny. Student ukázal výbornou znalost dané problematiky, kterou obohatil vlastními nápady.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO