Využití asfaltových a betonových recyklátů do pozemních komunikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou rešeršní formou zpracovány dostupné informace o možnostech využití asfaltových a betonových recyklátů do pozemních komunikací. V rámci jednotlivých kapitol se práce zabývá popisem recyklovaných materiálů, výrobou těchto materiálů a možnostmi využití těchto materiálů do konstrukčních vrstev vozovek. V dalších kapitolách je věnována pozornost také problematickým vlastnostem recyklátů a zahraničním zkušenostem s jejich využitím. V praktické části byly provedeny zkoušky laboratorních vzorků asfaltových a betonových recyklátů a jejich směsí stmelených cementem se zaměřením na stmelené podkladní vrstvy vozovek. Hlavním cílem bylo ověřit použitelnost těchto materiálů do stmelených podkladních vrstev a také porovnat, jak se budou lišit jednotlivé vlastnosti směsí s různým zastoupením jednotlivých složek a různým dávkováním cementu. Následně byly vybrány dvě nejlepší směsi, u kterých byl experimentálně stanoven modul pružnosti pro možnost nahrazení současně používaných podkladních vrstev a bylo provedeno ekonomické zhodnocení tohoto návrhu.
This diploma thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The is a review om the topic of recycled asphalt pavement and recycled concrete and their possible use in road construction in the theoretical part. The individual chapters deal with describing these materials, their production, and their use in construction layers of pavements. In the next chapters the attention is also paid to their problematic features and foreign experience using these materials in pavements. In the practical part, laboratory samples of recycled asphalt pavement and recycled concrete and their mixtures with cement are tested. The main purpose is to verify the applications of these mixtures of recycled asphalt pavement and recycled concrete in the bonded base layers of the pavement. Another purpose is to compare how these mixtures individual properties with different proportions of both components and different amounts of cement will be different. In the end, the two mixtures with the best properties was selected and the modulus of elasticity was experimentally determined for the possibility of replacing the currently used base layers and the economic evaluation of this design was made.
Description
Citation
ŽĎÁRA, Z. Využití asfaltových a betonových recyklátů do pozemních komunikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Dušan Stehlík, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jan Pavlíček, CSc. - místopředseda, Ing. Jiří Sachr - tajemník, Ing. Radek Komenda - člen, Ing. Radka Matuszková - člen, Ing. Martin Novák - člen,
Date of acceptance
Defence
Student si připravil prezentaci k obhajobě své diplomové práce na téma: Využití asfaltových a betonových recyklátů do pozemních komunikací. Student tuto prezentaci před komisí prezentoval. V prezentaci student shrnul své naměřené výsledky a komisi přiblížil závěry své práce. Po ukončení prezentace byly studentovi přečteny posudky vedoucího a oponenta. Student následně odpovídal na dotazy uvedené v posudku oponenta diplomové práce. Následně byly studentovi kladeny tyto dotazy k jeho diplomové práci: U proktorových zkoušek jste využil 9ti zkušebních zkoušek, kolik těles jste využil celkově? Student odpověděl. Jaká je nevýhoda vámi využité směsi? Student odpověděl. Tímto byla obhajoba ukončena a pokračovalo se k odborné rozpravě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO