Budova občanské vybavenosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této diplomové práce je navrhnout budovu domova pro seniory včetně soukromého dvora a parkoviště v Kroměříži. Jedná se o dvoupodlažní budovu bez podsklepení, s plochou vegetační střechou, na které jsou umístěni solární a fotovoltaické panely. Budova se dělí na dvě části, jižní obsahuje byty (10 jednolůžkových a 4 dvoulůžkové). V severní části se v prvním nadzemním podlaží nachází jídelna, kuchyně, zázemí pro zaměstnance a technická místnost, ve druhém nadzemním podlaží jsou umístěny společné prostory pro obyvatele a zázemí pro zaměstnance. Tyto dvě části jsou propojeny halou se schodištěm a výtahem. Svislé nosné konstrukce jsou navrženy z vápenopískových tvárnic, horizontální nosné konstrukce, schodiště a výtahová šachta z železobetonu. Obvodový plášť je izolován čedičovou vlnou. Stavba bude vytápěna a chlazena tepelným čerpadlem země – voda, větrání bude zajištěno nuceně vzduchotechnickými jednotkami, součástí návrhu je kořenová čistička šedých odpadních vod. Pro vypracování této diplomové práce byly požity programy Autodesk Revit 2020, Autodesk AutoCAD, Lumion, DEKSOFT. Všechny konstrukce jsou navrženy podle platných norem a standardů.
The aim of this master thesis is to design a new building of a nursing home with private garden and car park in Kroměříž. It is a two-storey building, without basement covered with a flat green roof with solar and photovoltaic panels. The building is divided in two parts. The southern part includes residential units (10 single units and 4 double units). The ground floor of the northern part includes dining room, a kitchen, staff premises and utility room and first floor includes further staff premises. Both parts are connected by a hall with stairs and an elevator. The vertical load-bearing structures are designed from sand-lime blocks. The horizontal load-bearing structures, stairway and elevator shaft are designed from cast-in-place reinforced concrete. The envelope is insulated with mineral wool. The building will be heated and cooled with a heat pump. It will also have a mechanical ventilation system with heat and cold recovery and root zone greywater treatment plant. The thesis is carried out in Autodesk Revit 2020, Autodesk AutoCAD, Lumion and DEKSOFT software. All structures comply with the valid standards and regulations.
Description
Citation
MATULÍKOVÁ, M. Budova občanské vybavenosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dušan Katunský, CSc. - předseda, prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - místopředseda, Ing. Petra Vorlíčková - tajemník, Ing. Klára Hobzová - tajemník, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, doc. Mgr. Tomáš Apeltauer, Ph.D. - člen, Ing. Danuše Čuprová, CSc. - člen,
Date of acceptance
Defence
Proč je objekt z hlediska bezbariérovosti posouzen dle vyhlášky č. 369/2001 Sb.? Jsou vápenopískové tvárnice S20-2000 tl. 150 mm ze statického hlediska opravdu příčky? K čemu vede podlahové vytápění v podlaze na zemině z hlediska radonu a jak byl tento fakt zohledněn? Uvažujete vzhledem k přítomností sesterny + denní místnosti pečovatelek asistenci při péči o ubytované? Co by bylo nutné dimenzovat z hlediska vyhlášky 398/2009 Sb. jinak, pokud ano? Je navrženo spádování střešního pláště pomocí lité betonové pěny. Uveďte výhody a nevýhody oproti vyspádování ze spádových klínů tepelné izolace. Co je zařízení autonomní detekce a signalizace, ke bude instalováno a co k jeho zhotovení říkají normy ČSN 73 0802 a ČSN 73 0835? Objasněte jak a kde byla zohledněna tepelná ztráta větráním pomocí VZT. Byla navržena rekuperace, a jaká je její účinnost? Dle čeho by volen sklon fotovoltaických a fototermických panelů? Kde se nachází baterie, do kterých je energie akumulována? Kde jste vyčetla, že nejlepší sklon je 35°? Jakým způsobem bude dosazeno dělení kanalizací pro sprchy a umyvadla, která je použita pro hospodaření s vodou a jakým způsobem bude zajištěna likvidace těchto vod v zimě? Jak zajistíte odvod vod z komorového septiku, nebo akumulační nádrže? Byl tento odvod navržen? jakým způsobem bude probíhat údržba komorového septiku z hlediska přístupu obslužné techniky? Měření v rámci volitelné části - hlukové studie je dle zákona nevyhovující? O jaký zákon se jedná a co by bylo nutné učinit, aby byl experiment vyhovující? Jaké kroky by bylo nutné podniknout, pokud by vyhodnocení překročilo limity nařízení vlády č. 272/2011 Sb.? Čím si vysvětlujete, že data z ŘSD jsou natolik odlišné od vašich naměřených dat? Student s dokonalým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO