Penzion Zátoka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem mojí diplomové práce je navrhnout nový penzion s názvem Zátoka, nacházející se v blízkosti Pozlovické přehrady. Práce je rozdělena na tři hlavní části. První část je zaměřena na architektonický a stavební návrh budovy. Druhá část se zaměřuje na technický a technologický návrh vybavení objektu a návrh obnovitelného zdroje energie. Poslední třetí část je zaměřena na pokročilé uplatnění BIM při návrhu budovy. Penzion je dvoupodlažní objekt, ale ještě se zde nachází částečně podzemní podlaží, které slouží jako zázemí pro sportoviště. Zázemí není součástí provozu penzionu, ale stavebně na něj navazuje. V prvním patře penzionu se nachází tři apartmány, kancelář, technická místnost, strojovna vzduchotechniky, zádveří a vstupní hala se schodištěm do druhého patra. V druhém patře se nachází čtyři apartmány a jedna společná chodba. Vytápění objektu je zajištěno kotlem na pelety s akumulačním zásobníkem. Větrání zajišťují dvě vzduchotechnické jednotky. Chlazení zajišťuje venkovní hladící jednotka na střeše. Jednotlivé apartmány jsou vybaveny otopnými tělesy, vnitřními chladícími jednotkami, přívody a odvodu vzduchu. Na střeše se nachází malá fotovoltaická elektrárna, která obsahuje 26 fotovoltaických panelů. Třetí část je zaměřena na digitální model budovy. Každá část modelu obsahuje určité množství informací a celý model je jednou velkou databází informací, které můžou být použity v průběhu celého životního cyklu budovy.
The aim of my thesis is to design new Guest house called Zátoka near the Pozlovice dam. Thesis is divided in three parts. First is part is focused on building design and construction. Second part is focused on HVAC design and renewable energy sources. Third part is focused on advanced application of BIM in building design. Guest house is two – storey building but there is one more underground storey for sport activities which is not part of the building service, but it is part of the design. Ground floor contains three guest rooms, office, utility room and air condition room and of course wind lobby and entrance hall with stairs. In the second floor we can find four guest rooms and corridor. Heating in the building is secured by pellet boiler with storage reservoir. Ventilation is provided by two air condition units. And cooling is secured by one cooling unit on the roof. Each room has radiators and cooling distribution units and ventilation. On the roof we can find 26 photovoltaic panels. Third part is focused on digital model of the building. Each part of the model contains information and whole model is one big database of information about the building which can be used through the whole life cycle of the building.
Description
Citation
RAJCHL, F. Penzion Zátoka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Boris Bielek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. - místopředseda, Ing. Vladimír Juráň - tajemník, Ing. Tereza Skřeková - tajemník, doc. Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. Petr Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Josef Remeš, Ph.D. - člen, Ing. Zdeněk Janík - člen,
Date of acceptance
Defence
Doplňující otázky - Umělé osvětlení, s čím jste porovnával výsledky? OTÁZKY OPONENTA: 1) Proč uvažujete samostatné přípojky do každé části objektu? Doplňující otázka - ověřoval jste si od správce sítí zda vám povolí více přípojek? 2) Jak bude chladící jednotka kotvena do konstrukce? Doplňující otázka - Budete kotvit přes hydroizolaci? Student s dokonalým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO