Ultrazvukové měření velkoformátových obkladů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá sledováním vlivu použitého lepidla na chování nalepených velkoformátových obkladů. V rámci experimentů byla nepřímou metodou sledována rychlost šíření ultrazvukového vlnění na obkladech nalepených na betonový podklad pomocí různých lepidel. V druhé části se prováděly na použitých lepidlech zkoušky pevností, dynamických a statických modulů pružnosti. Také byl u lepidel sledován vývoj smrštění a hmotnostních úbytků v čase. Výsledky ze všech experimentů byly následně shrnuty do tabelární a grafické podoby a byly podrobeny jednoduchým statistickým testům pro zjištění vyplývajících závěrů.
The diploma thesis deals with influence of the used adhesive to large format tiles properties after installation. Properties on large format tiles were monitored by ultrasonic pulse velocity method. Hydraulic setting adhesives were tested in second part. Strength and modulus of elasticity were tested. The development of shrinkage over time was also monitored. The results were summarized in tabular and graphical form and were examined by simple statistical analysis to determine resulting conclusions.
Description
Citation
ČANĚK, M. Ultrazvukové měření velkoformátových obkladů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - člen, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - člen, Ing. Petr Misák, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2021-02-01
Defence
Student při obhajobě své diplomové práce s názvem "Ultrazvukové měření velkoformátových obkladů" pohovořil o velkoformátových obkladech a možnostech jejich využití. Dále popsal problematiku lepení a měření velkoformátových keramických obkladů. Student se podrobně věnoval experimentální části své DP, ve které byly pomocí ultrazvukového měření hodnoceny vybrané vlastnosti různých druhů lepidel určených pro velkoformátové obklady. Student přehledně popsal dosažené výsledky jednotlivých fyzikálních veličin, provedl tabelární a grafické zhodnocení. V závěru své prezentace provedl celkové vyhodnocení mechanických a fyzikálních vlastností lepidel a také rychlostí šíření UZ impulsu obkladů v čase. Dále byly položeny otázky oponenta doc. Mgr. Libora Topoláře, Ph.D.: 1) Uvažoval jste i o použití jiné nedestruktivní metody k určení vlastností nalepených velkoformátových obkladů? V práci píšete jen o ultrazvukové metodě a sledování změn rychlosti šíření tohoto vlnění. 2) Jaké znáte jiné nedestruktivní metody a s kterými jste se během svého studia reálně setkal, tedy měl jste možnost si je vyzkoušet? Následovaly dotazy členů komise: doc. RNDr. Pavel Pospíšil, Ph.D. - Jaké lepidlo byste doporučil pro konkrétní příklad obkladů? - K jakému porušení obkladů může docházet? - Jaký vliv může mít teplota na pnutí velkoformátových obkladů v interiéru? - Jaká je teplotní roztažnost předmětných konkrétních obkladů? doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - Jak se liší metoda impact-echo a ultrazvuková impulsní metoda z hlediska šíření vlnové délky? Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - Z jakého materiálu byly velkoformátové obklady? Jak může ovlivnit materiál výsledky měření pomocí UZ? - Jakou metodou byste stanovil pevnostní charakteristiky aplikovaného lepidla na velkoformátovém obkladu? Ing. Igor Suza - Jaký průběh a směr trhlin byl zjištěn při hodnocení reálné konstrukce, na které byly aplikované velkoformátové keramické obklady? Student na všechny položené dotazy bez zaváhání odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO