Optimalizace vzduchotechniky zimního stadionu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce je rozdělena na tři části: teoretická, výpočtová část a experimentální měření. V teoretické části je podrobně rozebrána problematika vlhkého vzduchu a vzduchotechnika na zimních stadionech. Ve výpočtové části je diplomová práce zaměřena na optimalizací stávajícího návrhu vzduchotechnického systému hokejové haly. Hala je nyní provozována v období sezóny, od září do března. V práci jsou řešeny dvě varianty optimalizace. První variantou je rozšíření návrhu na celoroční provoz s kondenzačním odvlhčováním. Druhá varianta je řešena jako systém vzduchotechnické jednotky v kombinaci s adsorpčním odvlhčováním. Tato varianta je opět navržena na sezónní a celoroční provoz ledové plochy. Na závěr jsou všechny varianty porovnány z hlediska ročních nákladů na provoz systému. Experimentální měření je provedeno na odvlhčení vzduchu z prostoru s vysokými vodními zisky, v diplomové práci je to model bazénové haly. To je řešeno pomocí změny otáček ventilátoru a Peltierova článku.
This diploma thesis is divided into three parts: theoretical, calculation and experimental measurement. The issue of humid air and air-conditioning in winter stadiums is elaborately analysed in the theoretical part. In the calculation part, the dessertation focuses on the optimization of current draft of hockey hall air conditioning system. The hall is now in operation during the season, which means from September to March. In the dissertation are discussed two variants of the draft. The first variant is draft upgrade to year-round operation with condensing dehumidification. The second option is solved as a combination of air handler unit system and absorption dehumidification. This variant is also designed for seasonal and year-round operation of the ice rink. At the end of the dissertation are all of them compared in terms of annual costs. The experimental measurement is carried out on dehumidification of air from areas with high water gains, in this case swimming pool hall model. This problematics is solved by changing the speed of ventilator and using Peltier generator.
Description
Citation
ZACH, D. Optimalizace vzduchotechniky zimního stadionu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
doc. Ing. Zdeňka Lhotáková, CSc. - předseda, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jakub Oravec - tajemník, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Pavel Uher, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Karolína Vyhlídalová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Jelínek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal optimalizace vzduchotechniky zimního stadionu. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Student výborně reagoval a zaujal stanoviska ke všem připomínkám k předložené diplomové práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO