Energeticky úsporná budova penzionu

Abstract
Předmětem diplomové práce je návrh energeticky úsporného penzionu. Objekt je čtyřpodlažní podsklepený, ze zděného konstrukčního systému z vápenopískových tvarovek a kontaktně zateplen. Je částečně zastřešen provozní vegetační plochou střechou a částečně zastřešen novodobým hambálkovým krovem. V penzionu je 9 pokojů pro hosty včetně 2 pokojů pro osoby se sníženou schopností pohybu. V penzionu je prostor pro společné stravování, výdejna, meetingová místnost a malé wellness. Byla navržena koncepce techniky prostředí budovy. Celá budova je nuceně větraná. Vytápění je řešeno otopnými tělesy a podlahovým vytápěním, zdrojem jsou geotermální vrty a solární kolektory. Byl proveden energetický posudek solárních termických kolektorů pro přípravu teplé vody.
The aim of the master project is to design a building of an energy-efficient boarding house. It is a three-storey building made of sand-lime masonry with a combination of a saddle roof and a flat green roof. The capacity of the building is 20 visitors. The basement contains a small wellness centre, kitchen storage, general storage, and a utility room. The first floor contains main entrance, a canteen, staff premises, and an accessible guest room. The second floor contains 7 guest rooms and a cleaning room. The third floor contains a meeting room with a kitchenette and toilets, one guest room and entrance to the green roof terrace. Whole building is ventilated by four air conditioning units. The building is heated by floor heating and radiators supplied with a geothermal heat pump and solar thermal panels. Solar thermal panels were analysed.
Description
Citation
RAINOCHOVÁ, A. Energeticky úsporná budova penzionu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Jiří Hirš, CSc. - místopředseda, Ing. Jana Doležalová - tajemník, Ing. Radovan Kohút - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka nejprve představila svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsala Energeticky úspornou budovu penzionu. Seznámila komisi s účelem a dispozici objektu. V práci diplomantka řešila osvětlení, vzduchotechniku, vytápění a přípravu teplé vody, chlazení. Vypracovala energetický posudek. Vyjádřila se k připomínkám oponenta a odpovídala na připomínky členů komise: - měrná spotřeba tepla na vytápění dle PENB - vyberte kritérium ekonomické a ekologické dokládající doporučení k realizaci - vysvětlete počet a umístění oběhových čerpadel - vysvětlete funkci chytrého spínače - vysvětlete rozmístění svítidel v místnosti Deskový výměník - jeho umístění Hlukové stěny Situace - terénní úpravy, vliv svahování Vybavení tepelných čerpadel, jejich využití Řešila jste ekonomickou návratnost objektu? Bilance teplé vody Studentka velmi dobře reagovala na připomínky oponenta i členů komise a snažila se zdůvodnit navržená a použitá řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO