Budova školky s téměř nulovou spotřebou energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce je rozdělena do tří částí. První a druhá část se zabývají návrhem budovy mateřské školy, jejího technického zařízení a systémy řízení. Třetí část je zaměřena na tepelně-technické, ekonomické a environmentální posouzení skladby obvodové stěny objektu, návrh tří dalších variant a jejich následné posouzení dle zmíněných kritérií. Budova mateřské školy je jednopodlažní nepodsklepená a nachází se v Náchodě. Objekt je založen na základových pasech a její konstrukční systém je zděný stěnový. Zastřešení objektu je řešeno plochou střechou. Materiálem nosných stěn i příčkového zdiva jsou vápenopískové bloky. Obvodové stěny jsou izolovány vnějším kontaktním zateplovacím systémem. Stropní konstrukce je navržena z předpjatých prefabrikovaných panelů Spiroll. Střešní konstrukce je navržena jako plochá jednoplášťová s polointenzivní vegetační střechou. Součástí projektu je návrh venkovního parkoviště a zahrady s dětským hřištěm.
The master project is consists of three parts. The aim of the first and second part is to design kindergarten building, its technical equipment and management systems. The third part deals with energy, financial and environmental comparison of different wall construction composition. The kindergarten is single-storey building without basement and is located in Náchod, Czech Republic. Building is based on strip footing and structural system is masonry wall system with flat roof. Material of both load-bearing and non-bearing walls are sand-lime blocks. External walls are insulated by external thermal insulation composite system. Vertical structures are designed from prestressed Spiroll concrete floor slabs. The roof is designed as a warm flat half-intensive green roof. The building site contains also outdoor parking lot and a garden with a playground and a pond.
Description
Citation
RYŠAVÝ, D. Budova školky s téměř nulovou spotřebou energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Jiří Hirš, CSc. - místopředseda, Ing. Jana Doležalová - tajemník, Ing. Radovan Kohút - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal Budovu školky s téměř nulovou spotřebou energie. Poté diplomant popsal objekt jak je řešen stavebně, jak je provedeno vytápění, vzduchotechnika, nakládání se srážkovými vodami, řešení energetické náročnosti budovy. Představil 4 varianty skladby obvodové stěny. Tyto varianty porovnal i ekonomicky, jejich návratnost. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise: - jak bude konstrukčně řešený dřevěný obklad fasády v návaznosti na účel budovy - polointenzivní vegetační střecha + fotovoltaické panely - bude nosný systém objekt schopný nést tuto váhu - požadavky na straně přiváděného vzduchu, jakou další roli bude mít ohřívač v jednotce - které veličiny ovlivňují vnitřní mikroklima Jak jsou řešeny terénní úpravy Jak je zabezpečeno jezírko - děti Pojem svázaná energie Globální schéma - zapojení zdrojů vytápění Stínění oken Jak bude transportován vzduch do hygien. zázemí Úprava terénu, zpevněné plochy Spádový beton, dilatace Student vcelku dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažil se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO