Systémy energeticky úsporných budov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem této diplomové práce jsou systémy energeticky úsporných budov se zaměřením na konstrukční obálku budovy. V první teoretické části jsou popsány jednak veličiny, které posuzujeme při návrhu obálky budovy. Druhá polovina teoretické části je s odkazem na experimentální část diplomové práce zaměřena na speciální typ svislé obvodové konstrukce, a to stěny s rostlou zelení, osazenou z vnější strany konstrukce. Druhá, tedy praktická část této práce řeší návrh vytápění a přípravy teplé vody pro polyfunkční budovu. Návrh je zpracován ve dvou variantách – vytápění pomocí otopných těles v první variantě a ve variantě druhé, pomocí podlahové vytápění pro bytové jednotky řešené budovy. Třetí část pojednává o experimentu, který měl za úkol porovnat měřené veličiny na dvou druzích svislých obvodových konstrukcí, a to konstrukci se rostlou zelení z vnější strany a totožnou konstrukcí jen bez vrstvy zeleně. Zároveň měl za úkol prověřit možný vliv zeleně osazené na obvodové svislé konstrukci na tepelné ztráty, potažmo návrh systému vytápění.
The topic of this diploma thesis is systems of energy efficient buildings with a focus on the building envelope. The first theoretical part describes the quantities that we consider when designing the building envelope. The second half of the theoretical part is with reference to the experimental part of the thesis focused on a special type of vertical perimeter structure, namely walls with live vegetation installed from the outside of the structure. The second, practical part of this work, deals with the design of heating and hot water supply for a multifunctional building. The design is elaborated in two variants - heating by means of radiators in the first variant and in the second variant by means of floor heating for residential units of the solved building. The third part define an experiment, which had the task of comparing the measured quantities on two types of vertical perimeter structures, namely a structure with growing greenery from the outside and an identical structure only without a layer of greenery. At the same time, the task was to check the possible influence of the applied greenery on heat losses, and thus the design of the heating system.
Description
Citation
ŠLAMPOVÁ, K. Systémy energeticky úsporných budov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
prof. Ing. Karel Kabele, CSc. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Ing. Marian Formánek, Ph.D. - člen, Ing. Ervín Dohnálek - člen, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, Ing. Lucie Horká - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Jan Topič, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka nejprve představila svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsala systémy energeticky úsporných budov. Vyjádřila se k připomínkám oponenta a odpovídala na připomínky členů komise. 1. Na jakých parametrech závisí součinitel prostupu tepla a součinitel přestupu tepla? 2. Jaký je vliv větrané vzduchové mezery při výpočtu součinitele prostupu tepla stavební konstrukce? Proč byla teplotní čidla v exteriéru umístěna až za větranou vzduchovou mezerou, směrem ven do venkovního prostředí? 3. V tabulce 51 (str.280) jsou uvedeny rozdíly vypočteného součinitele prostupu tepla v zimním období pro zelenou a nezelenou stěnu ve výši až 27%. Přičemž teploty povrchu v interiéru pro zelenou a nezelenou stěnu jsou téměř totožné dle grafu 10 (str.265). Jak si diplomantka vysvětluje tuto diskrepanci? 4. Vysvětlete pojem "autorita ventilů", který se v práci vyskytuje. Studentka výborně reagovala a zaujala stanoviska ke všem připomínkám k předložené diplomové práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO