Energeticky úsporná budova obecního domu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním úkolem mé diplomové práce byl návrh energeticky úsporné novostavby obecního domu v Drnholci. Objekt má dvě nadzemní podlaží a je částečně podsklepen. Plochá střecha má dvě části. Jedna část střechy je zelená, zbylá část střechy má asfaltovou krytinu. Suterén obsahuje skladovací prostory a kotelnu. Přízemí obsahuje vstupní halu, toalety, restauraci, kuchyň se sklady a sál se zvýšeným pódiem. První nadzemní podlaží obsahuje dvě klubovny, toalety a strojovnu vzduchotechniky. Svislé nosné konstrukce jsou navrženy z keramických stěn. Vnitřní zdivo je navrženo z keramických tvárnic. Vodorovné nosné konstrukce jsou navrženy z předpjatých panelů Spiroll. Plášť budovy je zateplen minerální vlnou. Druhá část diplomové práce se zaměřuje na návrh vzduchotechniky, zdroje tepla, osvětlení a dešťové kanalizace (včetně retenční nádrže). Budova využívá jako hlavní zdroj tepelné energie automatický kotel na biomasu. Ohřev teplé vody v letním období je podporován fotovoltaikou. Třetí část diplomové práce hodnotí a porovnává ohřev vody fotovoltaikou a solárními tepelnými kolektory. Projekt byl zpracován v programech AutoCAD, DEKSOFT, Excel a Word.
The main task of the master project is to design a new energy efficient municipal house in Drnholec. The building has two above-ground floors and partial basement. It has a two-part flat roof. One part is green, the other has the bituminous roofing. The basement contains storage spaces and a boiler room. The ground floor contains an entrance hall, toilets, restaurant, a kitchen with storage and a hall with elevated stage. The first floor contains two club rooms, toilets and a room for the air conditioning system. The vertical load-bearing structures are designed from ceramic walls. Internal walls are designed from ceramic blocks. The horizontal load-bearing structures are designed from the pre-stressed Spiroll panels. The building envelope is insulated with mineral wool. The second part of the master project focuses on designing HVAC, lighting and sewage (including stormwater storage basin). The building utilizes an automatic biomass boiler as the main heating energy source. The summer domestic water heating is supported by photovoltaics. The third part of the master project assesses and compares heating of water by photovoltaics and solar thermal collectors. The project was carried out in the AutoCAD, DEKSOFT, Excel and Word.
Description
Citation
VOZDECKÝ, J. Energeticky úsporná budova obecního domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jitka Mohelníková, Ph.D. - předseda, prof. Ing. Jiří Hirš, CSc. - místopředseda, Ing. Jana Doležalová - tajemník, Ing. Radovan Kohút - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal Energeticky úspornou budovu obecního domu. Diplomant popsal dispozici objektu, jeho konstrukční systém, návrh vytápění a příprava TV, nucené větrání, chlazení, umělé osvětlení. Dále uvažoval o hospodaření s dešťovou vodou, byla navržena fotovoltaická elektrárna. Byl i zpracován průkaz energetické náročnosti. Bylo zpracováno ekologické a ekonomické hledisko. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise: - jak bude řešena logika řízení ohřevu TV z hlediska spouštění jednotlivých zdrojů tepla - jaké jsou navržené opatření na úsporu energie na větrání, ohřev a chlazení při částečném zaplnění sálu - jaká by byla přibližná úspora při výrobě chladu v letním období - zdůvodněte, proč je výhodnější napojení solárních panelů do zásobníku na ohřev TV než do akumulační nádrže na vytápění Jak se bude vytápět sál v objektu? Řízení vytápění Pro co se může spotřebovat elektřina z panelů? Kapacita sálu, návrh šatny. Kde jsou skladovací prostory pro židle, stoly. Světlá výška místnosti, parapetu. Student velmi dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise a snažil se zdůvodnit navržená a použitá řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO