Polyfunkční dům Křivánek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této diplomové práce je návrh polyfunkčního domu v Brně-Žebětín. Projekt má tři části: návrh budovy, technického zařízení budovy a simulace vnitřního prostředí mateřské školy. Budova je ve tvaru písmene L. Má tři nadzemní podlaží a plochou zelenou střechu. K budově náleží parkoviště a dětské hřiště. Budova zahrnuje mateřskou školu a byty. První nadzemní podlaží je rozděleno do dvou částí. První část zahrnuje mateřskou školu, druhá vstupní halu a technické zázemí pro byty ve druhém a třetím nadzemním podlaží. Obě části mají vlastní vchod. Vertikální nosné konstrukce jsou navrženy z keramických tvárnic Porotherm a horizontální nosné konstrukce ze železobetonového stropu. Jako zdroj tepla jsou navrženy plynové kondenzační kotle, na střeše je umístěna fotovoltaika. Simulace a analýza vnitřního prostředí mateřské školy je provedena v DesignBuilderu. Diplomová práce je zpracována v AutoCADu, Revitu, Deksoftu, BuildingDesignu a DesignBuilderu.
The aim of the master project is to design a mixed- use building in Brno – Žebětín. The project has three parts: architectural design of the building, HVAC design and HVAC performance simulation of kindergarten. The building is in shape of letter L. It has three floors and flat green roof. The building site includes a car park and playground.The building includes a kindergarten and flats. The ground floor is separated into two parts. First part includes the kindergarten, while the second includes entrance hall and the technical facilities for the flats in second and third floor. Both parts have separate entries. The vertical load-bearing structures are designed from Porotherm ceramic blocks and the horizontal load-bearing structures from reinforced concrete slab. The HVAC includes gas condensing boilers as heat source and photovoltaics for electricity supply on the roof. The HVAC performance simulation of kindergarten is created in DesignBuilder software and includes analyses of internal environment.The project is elaborated in AutoCAD, Revit, Deksoft, BuildingDesign and DesignBuilder.
Description
Citation
KAJZAROVÁ, M. Polyfunkční dům Křivánek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Ing. Jiří Cihlář - člen, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - člen, Ing. Josef Remeš, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
Defence
Studentka nejprve představila svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsala polyfunkční dům Křivánek. Vyjádřila se k připomínkám oponenta a odpovídala na připomínky členů komise. 1.Ve volitelné části na obr. 8 a ani v navazujícím textu nelze přesně rozpoznat, jaké byly zvoleny okrajové podmínky pro navazující část budovy. Jak jsou tyto podmínky definovány? 2.Odůvodněte volbu zvolené teploty venkovního vzduchu - 12,6°C ve volitelné části využité na simulace. Je podle aktuálních norem správné počítat s venkovní výpočtovou teplotou - 12°C pro Brno, jak je uvedeno v příloze B, části B4: Zdroj tepla? Jak se liší výpočtová teplota venkovního vzduchu v normách ČSN EN 12831-1 a ČSN 730540-3? Jakým způsobem jsou zpracována klimatická data při tvorbě PENB, tj. v příloze č. 3, sl. č. 5, části architektonicko-stavební? 3. V příl. č. 4, sl. č. 5, části architektonicko-stavební posuzujete dle názvu přílohy denní osvětlení. V textu je však uvedeno jen posouzení umělého osvětlení. Bylo posouzení proslunění a denního osvětlení skutečně provedeno? 4. Diskutujte orientaci denní místnosti v dispozici budovy. Je zvolena ideální poloha této místnosti z hlediska proslunění a denního osvětlení? 5. Je navržený počet parkovacích míst dostatečný? Jakým způsobem se počítá počet odstavných a parkovacích ploch? Diskutujte možné jiné řešení parkování pro tento typ budovy v dané lokalitě. 6. Vysvětlete zakreslení požárně nebezpečného prostoru v situaci. Jak se liší výpočet dle tabulkových hodnot v ČSN normách PBS a výpočet sáláním? 7. V návrhu nuceného větrání a zároveň i ve volitelné části je počítáno s ohřevem přiváděného vzduchu do prostoru školky. Zdůvodněte prosím toto řešení, z jakého důvodu bylo vybráno pro prostor školy vytápění i pomocí VZT a uveďte výhody a nevýhody tohoto řešení. 8. Bylo provedeno statické posouzení základových pasů? Očekával bych dle způsobu zatížení jiné dimenze vnějšího a vnitřního pasu. Studentka vcelku dobře reagovala na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažila se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO